Antena Meniu Search
x

1 aprilie NEGRU! Masacrul de la Fântâna Albă din 1941

Masacrul de la Fântâna Albă, de la 1 aprilie 1941, este unul dintre cele mai groaznice momente ale istoriei

Atunci, pe 1 aprilie 1941, în Duminica Paştelui, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, încercau să fugă din Uniunea Sovietică în România. 

Asta după ce, în 1940, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori. Armata română a fost evacuată din acea zonă, iar trupele Armatei Roşii au ocupat imediat teritoriul. 

Aproximativ 500 de persoane au încercat, imediat după ce Armata Roşie a preluat controlul, să treacă ilegal graniţa în România din zonele Hliboca, Herţa, Putila şi Storojineţ. Autorităţile sovietice au întărit patrularea graniţelor, iar rudele celor care fugiseră au fost declarate trădători de ţară. Marea lor majoritate a fost deportată în Siberia, la muncă forţată. 

Pe 1 aprilie 1941, un grup de peste 3.000 de români bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, care purta un steag alb şi însemne religioae, a format o coloană paşnică în timp ce se îndrepta spre graniţa dintre Uniunea Sovietică şi România. 

Momentele terifiante au început la 3 kilometri de graniţa cu românia. Grănicierii sovietici i-au somat pe români să se oprească, dar grupul a ignorat acest lucru. Imediat, sovieticii au început să tragă în plin! Cei care au supravieţuit atacului şi au încercat să fugă au fost urmăriţi, prinşi şi spintecaţi cu sabia! 

Cei care au scăpat cu răni, au fost legaţi de cai şi târâţi într-un loc unde fuseseră săpate dinainte cinci gropi comune, mulţi dintre ei fiind îngropaţi de vii. Alţii au fost torturaţi zile în şir, apoi ucişi şi aruncaţi tot într-o groapă comună! 

Alte momente negre din istoria românilor:

1. Masacrul din Ip. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe maghiare care făceau parte din armata de ocupaţie a oraşului Şimleul Silvaniei au ucis 157 de localnici şi un copil care urma să se nască! 

Românii au fost supuşi unor torturi groaznice, le-au fost smulse unghiile, le-au fost rupte oasele, iar mai mulţi copii au fost spintecaţi cu baionetele. După aceste chinuri groaznice, românii au fost ucişi, iar casele lor şi bisericile au fost jefuite. A doua zi, locotenentul Vasvari, cel care a ordonat atacul, a pus mai mulţi localnici să sape o groapă comună în cimitirul satului, unde au fost înmormântaţi toţi cei ucişi!

2. Masacrul din Treznea. Pe 9 septembrie 1940, trupe maghiare au intrat în comuna Treznea, au ocupat satul, apoi au început să omoare localnicii. Primii ucişi au fost copiii aflaţi cu animalele la păscut, apoi au urmat românii şi evreii, care au fost împuşcaţi şi spintecaţi cu săbiile şi baionetele. 

87 de români şi 6 evrei au fost ucişi în acea zi neagră, în care au fost omorâţi cu bestialitate toţi românii din comună! 

3. Masacrul din Moisei. Pe 23 august 1944, România trecea de partea Aliaţilor şi, alături de trupele sovietice, se începe lupta pentru recâştigarea Transilvaniei de Nord. La începutul lunii octombrie, au fost eliberate primele teritorii, astfel că maghiarii doreau să lase numai prăpăd în urmă. 

Pe 14 octombrie 1944, unităţile militare aflate în retragere din Transilvania de Nord au omorât, pe Valea Izei, 29 de români. Au fost atacaţi 31 de oameni, dar doi au reuşit să scape cu viaţă. 

Pe lângă cei 29 de români ucişi, militarii maghiari au incendiat satul Moisei şi au ars aproximativ 300 de case. 

foto: roncea.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 1 aprilie NEGRU! Masacrul de la Fântâna Albă din 1941