24 mai 2004, Mihăileşti: Explozia care plasează Buzăul în istoria catastrofelor din România

Publicat: 24.05.2015, 09:18.
Actualizat: 24.05.2015, 09:23

Este cel mai mare dezastru produs pe şoselele din România! Un camion cu azot a explodat pe drumul European 85, la Mihăileşti, în judeţul Buzău, deflagraţia soldându-se cu 18 morţi şi 13 răniţi

Este cel mai mare dezastru produs pe şoselele din România! Un camion cu azot a explodat pe drumul European 85, la Mihăileşti, în judeţul Buzău, deflagraţia soldându-se cu 18 morţi şi 13 răniţi

24 mai 2004. Comuna buzoiană Mihăileşti a fost martora unei tragedii. O explozie puternică, înregistrată în jurul orei 5:50 pe DE 85, în dreptul acestei localităţi, a semănat moartea pe un perimetru de aproximativ un kilometru.

La ora 5:50 o explozie la 32 de de kilometri de Buzău avea să schimbe România pentru totdeauna!

Totul începe cu momentul în care şoferul Florin Marcu pierde controlul vehiculului şi intră în şanţ. Camionul cu 400 de saci de azotat de amoniu de la Combinatul Chimic Doljchim se răstoarnă pe o parte şi ia foc, în partea din faţă. La ora 5.30, sosesc două echipaje de pompieri din Buzău, şeful postului de Poliţie din Mihăileşti şi doi corespondenţi Antena 1, cameramanul Ionuţ Barbu şi reporterul Elena Popescu.

În timp ce se acţionează pentru stingerea incendiului, în jurul orei 5.50, camionul explodează. Mor pe loc 18 persoane şi alţi 13 sunt răniţi. Resturi umane şi ale camionului sunt aruncate de suflu pe o rază de peste un kilometru. Şoseaua este distrusă pe o lungime de peste 30 de metri, în urma exploziei formându-se un crater cu adâncimea de 7 metri.

La doar cinci ore de la tragedie, ancheta se închide!

În jurul orei 6.00, la faţa locului apar echipaje ale poliţiei buzoiene, urmate de specialişti de la Protecţia Civilă. Reprezentanţi ai Parchetului Buzău împrejmuiesc zona pe un diametru de 500 de metri. În jurul orei 9.30 soseşte un pluton de jandarmi pentru a strânge rămăşiţele rezultate în urma exploziei. La doar cinci ore de la producerea exploziei, anchetă de la faţa locului se închide, iar buldozerele şi excavatoarele încep astuparea craterului şi repararea şoselei.

În urma unei campanii de presă, în noaptea de marţi spre miercuri, ministrul Justiţiei, Cristian Diaconescu, face o inspecţie la Mihăileşti. Ancheta este redeschisă, iar echipa de procurori care face cercetarea este schimbată. Până la sfârşitul săptămânii, apar primele ipoteze privind producerea accidentului. Prima ar fi aceea că, în momentul în care autotrenul a intrat în şanţ, rezervorul s-a lovit de un cap de pod, s-a spart şi a luat foc din cauza unui scurtcircuit la bateria camionului.

A doua ipoteză este că sursa de foc a pornit din cabina autocamionului. Procurorii stabilesc la scurt timp că explozia de la Mihăileşti a generat distrugeri totalizând peste 2,6 miliarde lei vechi. Guvernul României acordă câte un ajutor de urgenţă pentru familiile victimelor, în valoare de 120 de milioane de lei. Şi răniţii primesc câte un ajutor în valoare de 60 de milioane de lei.

Vinovaţii pentru cumplitul accident plătesc, însă durerea celor rămaşi în viaţă rămâne...

Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost găsiţi cei trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu: Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL, şi Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova.

Aceştia au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, după un lung şi dificil proces. În decembrie 2006, Ionel Neagoe, Mihai Guna şi Ion Gherghe au fost condamnaţi de Judecătoria Focşani la patru ani de închisoare cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri.

Bilanţul tragic:

Alin Magearu, 37 de ani, Buzău

Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat

Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău

Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău

Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău

Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău

Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău

Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău

Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău

Marian Ailincăi, 26 de ani

Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău

Râca Ionescu, 34 de ani, din Mihăileşti, Buzău

Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău

Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău

Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău

Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2021. Taurii trebuie să aibă grijă de sănătate. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro