Antena Meniu Search
x

29 mai 1985. Cum au văzut românii tragedia de pe Heysel!

În noaptea de 29 mai 1985, românii urmăreau șocați, la televiziunea națională bulgară, ceea ce se petrecea pe stadionul din inima Europei.

În noaptea de 29 mai 1985, românii urmăreau șocați, la televiziunea națională bulgară, ceea ce se petrecea pe stadionul din inima Europei.

La jumătatea anilor 80 România se tranformase într-un buncăr. Nimeni nu mai știa nimic despre ce se petrecea dincolo de granițele orașului sau al satului în care locuia. Televiziunea națională ne "servea" porții mici de imagini care nu slăveau împlinirile mărețe ale regimului Ceaușescu. În plin proces de dispariție a mijloacelor de acces la informație, unii dintre noi încercam să mai respirăm și altfel de aer prin intermediul celebrelor antene, care ne făceau legătura cu Europa de la sud de Dunăre. 

Postul național de televiziune al Bulgariei făcea, probabil, ratinguri amețitoare, dacă erau puși la socoteală și telespectatorii din România. Mulți dintre noi, nu înțelegeam o boabă din comentariile încâlcitei limbi bulgărești, dar nu mai conta. Ne mulțumeam doar cu imaginile. Iar când vecinii transmiteau meciuri internaționale, toți microbiștii sărbătoreau ca pe 23 august.

Așa s-a întâmplat și în seara zilei de 29 mai 1985. Bulgarii urmau să transmită finala Cupei Campionilor, părintele spilcuit și elitist al actualei UEFA Champions League. Toată lumea aflase din "Sportul" că în meciul cel mare se ciocneau italienii de la Juventus cu super-campioana Angliei, Liverpool. Britanicii îi aveau pe Grobbelaar, Dalglish și Rush, în vreme ce italienii ajunseseră până acolo pe mâna starului francez Platini, dar și a teribilului Boniek, un polonez cu mustăcioară, care făcea ravagii în fața porții.

Erau, deci, o grămadă de modive pentru o seară perfectă în fața televizorului și a imaginilor cu "purici". Numai că la ora la care trebuia să înceapă spectacolul, bulgarii transmiteau un potpuriu de muzică populară. Din când în când, "videoclipurile" erau întrerupte de imagini de la Bruxelles. Nimic nu se întâmpla pe teren, în schimb oamenii din tribune erau îngroziți. Nimeni nu știa ce se întâmplă pentru că operatorii evitau să-și focuseze camerele pe dezastrul care se petrecea afara suprafeței de joc.

După două ore a început meciul și după alte câteva zile începeau să ajungă și informațiile despre ceea ce se întâmplase în acea seară neagră. Cu o oră înainte de începutul meciului, un grup de suporteri ai lui Liverpool au sărit gardul de protecție ce-i despărțea de fanii lui Juventus. Drept urmare fanii lui Juventus panicați au început să fugă de pe terasa stadionului, provocând astfel prăbușirea peretelui susținător, fapt care a dus la moartea a 39 de persoane și alte câteva sute au fost rănite. În pofida incidentului, meciul nu a fost anulat, ci s-a jucat până la capăt, pentru a se evita altercații în continuare. Ca rezultat al tragediei cluburile engleze de fotbal au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene (ridicată în 1990–91), Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar, iar 14 suporteri ai FC Liverpool au fpst găsiți vinovați în omucidere involuntară, fiecare din ei fiind condamnat la trei ani de închisoare. Dezastrul a fost mai târziu descris ca "cea mai neagră oră din istoria competițiilor UEFA" . 39 de fani ai lui Juventus au murit, iar 600 au fost răniți. 

JUVENTUS A CÂȘTIGAT DINTR-UN PENALTY INVENTAT

Meciul s-ajucat până la urmă, iar campioana Italiei s-a impus cu 1-0 printr-un gol înscris de Platini în minutul 56 dintr-un penalty inventat de arbitrul acelui joc, elvețianul Andre Daina. 

Pentru statisticieni, echipele care s-au înfruntat pe stadionul Heysel în acea noapte teribilă de 29 mai au fost:

Juventus: Stefano Tacconi - Luciano Favero, Antonio Cabrini, Massimo Bonini, Sergio Brio- Gaetano Scirea (C), Massimo Briaschi (84. Prandelli), Marco Tardelli, Paolo Rossi (89. Vignola)- Michel Platini, Zbigniew Boniek

Liverpool: Bruce Grobbelaar- Phil Neal (C), Jim Beglin, Mark Lawrenson (min.4 Gillespie), Steve Nicol, Alan Hansen, Kenny Dalglish, Ronnie Whelan, Ian Rush, Paul Walsh (min. 46 Johnston), John War

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 29 mai 1985. Cum au văzut românii tragedia de pe Heysel!