Antena Meniu Search
x

Un cuplu infectat cu noul coronavirus a traversat ţara de la Constanța până în Maramureș

Un cuplu infectat cu coronavirus a traversat ţara de la un capăt la altul, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Totul a ieşit la iveală pentru că au făcut accident şi le-au spus poliţiştilor să nu se apropie de ei pentru că sunt infectaţi cu COVID-19. Cei doi sunt acum internaţi, iar situaţia lor a ajuns până la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale. Acum sunt anchete epidemiologice în două judeţe. În Constanţa, de unde au plecat, şi în Maramureş, unde au ajuns. Ancheta însă este îngreunată de faptul că oamenii ştiau de trei zile că sunt pozitivi şi nu au spus nimănui, iar încă nu se ştie ce au făcut în aceste trei zile şi cu cine au intrat în contact. 

de Redactia Observator

la 30.06.2020, 21:13

Vezi și
  • Cei doi ar fi putut ajunge acasă, fără să știe cineva, dar au făcut accident.
  • Autoritățile au demarat o anchetă în acest caz.

760 de kilometri a parcus cuplul infectat cu coronavirus: bărbatul şi soţia lui au plecat din Constanţa şi au ajuns până în Maramureş. Dar până acasă, la Sighet, au făcut accident pe drum. Au ajuns cu maşina într-un şanţ. 

Ștefan Gavriluți, primar Leordina: Ei nu au ieşit din maşină. Din maşină direct au fost transferaţi în ambulanţă şi duşi către Sighet. 

Însă în comuna în care a avut loc accidentul, oamenii spun altceva, respectiv că șoferul ar fi coborât din mașină. 

Cei doi vindeau produse artizanale din Maramureş într-o piaţă de pe litoral. Oamenii bănuiesc că s-au îmbolnăvit de la un alt cuplu cu care au intrat în contact în urmă cu două săptămâni. Când, spun ei, s-au autoizolat în Constanţa. 

Bărbat infectat: În Constanţa, noi avem o garsonieră închiriată şi am stat acolo. M-am simţit aşa mai rău şi am făcut un test.

Şi totuşi, cum au ajuns doi oameni infectaţi cu coronavirus să traverseze ţara? Pe 25 iunie, cei doi au mers la o clinică privată din Constanţa, unde li s-au luat probe. Clinica le-a trimis la un laborator privat din Bucureşti, iar rezultatul a venit chiar a doua zi. Dar oamenii spun că nu i-a contactat nimeni timp de trei zile. Aşa că s-au urcat în maşină şi au plecat către Sighetul Marmaţiei. 

Bărbat infectat: Cei de la clinica privată nu ne-au zis nimic. Mi-a dat fișa și să plecăm. Dacă nu ne-o băgat nimeni în seamă, cum să stăm?

Amândoi sunt acum internaţi la Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal Sighetu Marmației. Conform legii, ei trebuiau să sune la 112 sau la medicul de familie şi să anunţe că sunt infectaţi cu coronavirus. 

Bărbat infectat: Acum ne simțim foarte bine.

Dar tot legea spune că laboratoarele care fac testele sunt obligate să anunţe Direcţia de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Sănătăte Publică şi spitalul care a trimis probele. Iar mai departe, DSP trebuie să ia legătura cu oamenii infectaţi şi să înceapă anchetă epidemiologică. 

Prefectura Maramureşului spune că laboratorul din Bucureşti care a prelucrat probele nu şi-a făcut datoria şi nu a transmis rezultatele. La fel crede şi prefectul din Constanţa. 

George Niculescu, prefect Constanţa: De asemenea, unitatea medicală din Constanţa, care a primit buletinele şi le-a înmânat, avea datoria de a anunţa autorităţile locale.

Clinica din Constanţa spune că, potrivit contractului încheiat cu laboratorul din Bucureşti, acesta trebuia să trimită mai departe informaţia. Ceea ce s-a şi întâmplat, au transmis reprezentanţii laboratului din Capitală. De altfel, DSP Constanţa spune că a primit rezultatele, dar ... 

Mihaela Schipor, DSP Constanţa: Se pare că are o adresă de e-mail care nu este activă la noi. Ideea e că cetăţenii care au avut imediat rezultatul, obligaţia lor era să sune la 112. 

Inspectorii DSP au venit în control la spitalul privat unde cele două persoane au ajuns prima dată. Sunt verificate actele lor medicale şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul cabinetului care a recoltat probele care au ajuns la Bucureşti. 

Cazul a ajuns până la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale. E anchetă epidemiologică în două judeţe acum. Dar verificările sunt îngreunate de lipsa de cooperare a cuplului infectat. DSP Constanţa nu a reuşit să afle nici măcar unde au locuit cei doi, pentru că nu mai răspund la telefon. Preventiv, toate pieţele din Constanţa au fost dezinfectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un cuplu infectat cu noul coronavirus a traversat ţara de la Constanța până în Maramureș