Antena Meniu Search
x

Dosarul permiselor false de la Suceava: 34 de angajaţi ai MAI, instructori şi intermediari trimişi în judecată pentru fraudarea probei teoretice

DNA anunţă, miercuri, că a finalizat parte din cercetările referitoare la obţinerea ilegală a permiselor de conducere în judeţul Suceava şi a dispus, într-un dosar, trimiterea în judecată a 34 de inculpaţi - angajaţi ai MAI, instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi. Aceştia ar fi ajutat peste 230 de candidaţi să fraudeze proba teoretică a examenului, Pentru fraudarea probei practice cercetările continuă, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 27.10.2021, 17:20

Dosarul permiselor false de la Suceava: 34 de angajaţi ai MAI, trimişi în judecată pentru fraudarea probei teoretice. Continuă cercetările pentru proba practică

”Un dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea de permise de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV ) Suceava, a fost finalizat de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava. În acest dosar au fost  trimişi în judecată 34 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 235 de candidaţi, în cursul anului 2020”, a transmis, miercuri, DNA.  

Procurorii au precizat că acest dosar a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului,  urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

”Reamintim că, în legătură cu prezenta cauză, alte două dosare au fost anterior trimise spre judecare, în legătură cu protecţia activităţilor de corupţie privind eliberarea permiselor auto, de către oficiali ai unor instituţii cu atribuţii de depistare a practicilor ilegale în rândul personalului din cadrul M.A.I.  Într-un alt dosar privind fapte de corupţie legate de înmatriculări auto se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane”, a mai transmis DNA.  

În prezentul dosar, privind strict fraudarea probei teoretice, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, următorii inculpaţi:

Pe acelaşi subiect
  • OBREJA RADU IONUŢ, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată,
  • PERIJOC GHEORGHE IONEL, la data faptelor agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată,
  • BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat,
  • RUSU DAIANA IULIANA, la data faptelor personal contractual în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată,
  • 5 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată,

şi în stare de libertate, a inculpaţilor:

  • DANELIUC LUCIAN GEORGE, la data faptelor şef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă,
  • 24 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată.

”Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar şef şi coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuţ  împreună cu inculpatul Perijoc Gheorghe-Ionel, agent de poliţie în cadrul aceleiaşi instituţii, şi cu un administrator al unei şcoli de şoferi, ar fi constituit un grup infracţional organizat, din care ar fi făcut parte şi  inculpaţii Butnariu Paul Alexandru şi Rusu Daiana Iuliana, dar şi alţi instructori auto şi administratori de şcoli de şoferi, precum şi persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o  acţiune concertată, să se fraudeze,  în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obţinerea permisului de conducere” a transmis DNA.  

Potrivit procurorilor, inculpatul Obreja Radu Ionuţ  ar fi pretins şi primit de la elevi/cursanţi, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, în numele său personal, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 600 euro şi 5.500 euro.  

În schimb, inculpatul Obreja Radu Ionuţ  ar fi înlesnit fraudarea, de către candidaţii interesaţi, a examenului teoretic pentru obţinerea permisului de conducere, eludând dispoziţiile legale imperative cu privire la organizarea şi promovarea acestuia.  

”Ceilalţi membri ai grupului care, de regulă aveau calitatea de instructori, trebuiau să acţioneze drept extensii ale inculpatului Obreja Radu Ionuţ şi aveau rolul de a racola candidaţi care,  nereuşind  să atingă standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, erau dispuşi să plătească sume de bani. Pentru a evita expunerea, inculpatul Obreja Radu Ionuţ ar fi apelat la inculpatul Perijoc Gheorghe Ionel, persoană cu multiple conexiuni şi cunoştinţe în rândul instructorilor auto, cu rol de interfaţă în relaţia cu restul membrilor grupării”, a mai transmis DNA:  

Potrivit procurorilor, fraudarea examenului teoretic s-ar fi făcut prin două metode:

Metoda clasică, ce era cunoscută în rândul membrilor grupării infracţionale sub numele de ”Şopteala”, constând în comunicarea directă, pe un ton scăzut şi în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către Obreja Radu Ionuţ  

Metoda “Vesta de blugi”, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască şi o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanţă, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpaţi plasat în afara sălii de examen), activitatea desfăşurându-se cu acordul şi sub atenta coordonare a inculpaţilor Obreja Radu Ionuţ şi Perijoc Gheorghe Ionel.

”În funcţie de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către Obreja Radu Ionuţ sau în comunicarea parţială a răspunsurilor”, a mai precizat DNA.  

Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărăţit între alţi membri ai grupării implicaţi în fraudarea examenului.  

Procurorii precizează că existau anumite categorii de candidaţi (cei care proveneau din alte judeţe decât Suceava ori persoane cu educaţie precară) în cazul cărora sumele de bani percepute şi primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre inculpaţi, printre care şi Perijoc Gheorghe Ionel şi Rusu Daiana Iuliana, în valoare totală de: 443.785 euro, 60.635 lire sterline, 4.526 dolari americani şi 815.977 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Dosarul permiselor false de la Suceava: 34 de angajaţi ai MAI, instructori şi intermediari trimişi în judecată pentru fraudarea probei teoretice