Video

Falsul psiholog a fost reţinut pentru 24 de ore. În cei 20 de ani de practică a păcălit mii de oameni

De Andreea Milea.
Publicat: 13.01.2021, 19:39.
Actualizat: 13.01.2021, 19:39

20 de ani a păcălit pe toată lumea şi s-a dat drept psiholog într-un spital. Asta în timp ce era soţia şefului Poliţiei Judeţene Dâmboviţa. În pixul şi judecata ei a stat eliberarea unor infractori din motive medicale, căci a făcut parte dintr-o comisie care le stabilea discernământul.

Psihologul impostor şi-a falsificat atât diploma de licenţă, cât şi avizul de liberă practică.

Femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, după ce, potrivit surselor Observator, şi-a recunoscut la audieri cea mai mare parte din fapte.

Cine este femeia care 20 de ani s-a dat psiholog

20 de ani. Atât timp şi-ar fi păcălit Sorinela Paraschiv colegii şi pacienţii, pozând în psiholog cu drept de practică. Impostura a avut un preţ scump: sănătatea unor oameni.

Abia acum însă dă socoteală în faţa legii. În timp ce se dădea drept psiholog, femeia a fost căsătorită cu şeful de atunci al Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, Sorin Păun.

Sorinela Paraschiv s-a angajat la Spitalul Municipal Târgovişte în 1999. La dosar, avea o diplomă de la Universitatea Hyperion, conform căreia absolvise facultatea de psihologie în 1997. Surse din anchetă spun însă că ea a urmat cursurile facultăţii doar doi ani. Nu a promovat unele examene şi a fost exmatriculată. Aşa că şi-a falsificat diploma de licenţă.

„Primele diplome emise de noi sunt din anul 2003. Iar aceasta are anul 1997. Deci, clar este o diplomă falsă şi nu este emisă de noi”, a declarat rectorul Hyperion, Sever Irin Spânulescu.

Peste 1.300 de persoane au fost evaluate de falsul pshiholog

Impostura nu s-a oprit aici, acuză poliţiştii.

Femeia avea si un atestat de libera practica falsificat în baza căruia a fost desemnată să facă parte din comisiile de expertiza psihiatrică a spitalului. În baza documentului, din 2016 si pana in 2018, a evaluat peste 1.300 de persoane.

Mai grav, a făcut parte şi dintr-o comisie de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală din Dâmboviţa. În pixul şi judecata ei stăteau amânarea sau întreruperea executării pedepselor cu închisoarea din motive medicale.

Nimeni nu a bănuit nimic

Iar până în 2019, nimeni nu a bănuit nimic. Nici măcar în 2011, când Spitalul judeţean a preluat Spitalul municipal şi a venit un nou manager.

Dr. Carmen Marcu, fost manager al Spitalului Judeţean Târgovişte: „Au fost preluaţi toţi angajaţii, îi preiei exact aşa fiecare pe postul lui, exact cum a fost, nu e ca o angajare nouă, ca să iei fiecare hârtie în parte. Era un psiholog cu 12 ani vechime. E ca şi când eu sunt farmacist şi veniţi la mine şi vă operez de polipi. Nu dă medicaţie, dar umblă în capetele oamenilor”.

Frauda a trecut din nou neobservată şi în 2016, o dată cu o nouă schimbare a conducerii spitalului.

Claudiu Dumitrescu, manager Spitalul Judeţean: „Nu ai cum să îţi dai seama de un asemenea lucru pentru că la dosar se află copii ale unor documente. şi sunt documente care arată studiile sau avizul de liberă practică care sunt pe un format A4 pe o hârtie normală fără niciun element de siguranţă”.

Abia în 2019, colegii ei de la secţia de psihiatrie au început să aibă suspiciuni.

„Am dispus verificarea tuturor documentelor de studii. Am sunat-o personal, am întrebat-o dacă are ceva nereguli a spus că nu şi a doua zi şi-a prezentat demisia”, a mai spus Dumitrescu.

Aşa că spitalul a înaintat cazul către Colegiul Psihologilor. Dimensiunea imposturii i-a surprins şi pe ei. Femeia nu era nici măcar psiholog.

Persoana în cauză nu este membru al Colegiului Psihologilor din România și nu deține calitatea de psiholog cu drept de liberă practică în România. La acest moment, există în curs de desfășurare o anchetă penală care urmează să stabilească circumstanțele săvârșirii faptelor anchetate.

Cazul Paraschiv este anchetat de poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. Este bănuită de înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii şi riscă până la cinci ani de închisoare. Poliţiştii au calculat şi un prejudiciu parţial, de peste 360 de mii de lei.

Cazul aminteşte de cel al lui Matteo Politi

Nu este singurul caz de fals în sistemul medical. Un italian, Matteo Politi, a operat ani întregi în România fără drept de practică. Bărbatul avea doar opt clase şi o condamnare pentru o infracţiune similară în Italia când a convins un spital privat că e chirurg. Cazul său încă se judecă. Matteo Politti e în libertate şi anunţă pe reţelele de socializare că are de gând să îşi deschidă o clinică.Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • pe 17.01 la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu va îmbrăca rochia de mireasă. Vedeta este în culmea fericirii: ”Da, mă mărit!”
pe spynews.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
Cele mai sexy imagini cu Irina Baeva și Gabriel Soto| Fotografii cu unul dintre cele mai celebre cupluri din showbiz
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:49 Peste 340.000 de persoane programate pentru vaccinare anti-Covid, în 4 zile. De la începutul campaniei s-au administrat 235.239 de doze, 809 reacţii adverse înregistrate 16:39 Jandarmii au scos din flăcări patru copii, la Bistrița. Au intrat după ei cu un stingător de mașină: ”Toți din casă dormeau” 16:14 Un hoţ s-a întors cu maşina pe care o furase ca să o certe pe proprietară, după ce aceasta îşi lăsase copilul pe bancheta din spate 16:05 Un tânăr prins într-o avalanșă a filmat momentul când este la un pas de a fi îngropat în zăpadă 15:40 Incendiu puternic şi nor uriaş de fum la Buzău, după ce o platformă de depozitare a deşeurilor a luat foc 15:30 Două femei din Sibiu s-au dus la poliție a doua zi după ce au furat 8.000 de lei dintr-un geamantan găsit pe stradă 14:56 O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO 14:52 Învestirea preşedintelui Joe Biden, între restricţii, revolte şi spectacol 14:45 Recidivist român, condamnat la închisoare în Irlanda pentru furtul unui telefon mobil 14:25 Doliu în fotbalul feminin românesc. Jucătoarea Georgiana Onea s-a stins din viaţă la 21 de ani
CITEȘTE PE A1.ro
De ce a lipsit Mirela Vaida de la Acces Direct. Cine a înlocuit-o și pentru cât timp
A1.RO
Regina Angliei are un nepot pe care nu multă lume îl știe. Cine este și cu ce se ocupă Arthur
A1.RO