Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor: bonusurile dublate şi negocierile cu Iohannis, fără efect. Mesajul lui Carmen, învăţătoare de 30 de ani, cu salariu de 4.000 de lei

Profesorii continuă greva pe termen nelimitat, nemulţumiţi de negocierile cu Guvernul. Premierul le-a dublat în zadar bonusurile. Le-a oferit 4.000 de lei, în două tranşe, înaintea celui mai mare miting din Educaţie din ultimii 20 de ani. Cei peste 20.000 de dascăli care au ieşit în stradă au refuzat oferta şi cer majorarea salariilor cu 25%. Sindicaliştii au discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care a pasat problema înapoi Palatului Victoria. În aceste condiţii, elevii nu vor relua cursurile cel puţin până pe 6 iunie.  

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 15:12

Vezi și

Greva profesorilor. În poarta Guvernului, s-au strâns peste 10.000 de angajaţi din învăţământ. "Noi avem nevoie de salarii decente, de respect, de investiţii în infrastructura şcolară", spune George Purcaru, vicepreşedinte FSLI.

Greva profesorilor continuă

"Sunt dascăli veniţi din toate colţurile ţării aici, în Piaţa Victoriei. Dar supriza acestui protest sunt elevii şi părinţii care au venit să îi susţină pe profesorii lor. Şi sunt decişi să rămâna aici oricât ar fi nevoie", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.

"Îi susţinem să primească ce îşi doresc cât mai repede şi noi să ne avem profesorii înapoi la ore", spune o elevă. "Trebuie să vadă că suntem solidari cu nevoile lor, cu acţiunea lor de protest. Ne dorim să se întoarcă la şcoală", a precizat un părinte.

Pe acelaşi subiect

Oferta Guvernului, refuzată de sindicalişti

Guvernul a încercat în zadar să-i convingă să renunţe la grevă. Premierul a pus masa negocierilor o nouă ofertă. Prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic. Iar pentru personalul nedidactic - salarii mai mari cu 9% şi prime de 1.500 de lei.

Răspunsul sindicaliştilor a venit rapid. "Nu! Au nevoie de acea creştere de 25% şi actul normativ care să spuna de salariul mediu brut pe economie", declară Marius Nistor, Federaţia Sindicatelor din Educaţie. "Suntem foarte neîncrezători în ceea ce ne promit ei. Ce garanţii avem că de la anul acele măriri vor fi aplicate?", se întreabă un profesor.

Mesajul unei învăţătoare cu 30 de ani experienţă

Carmen e învăţătoare de peste 30 de ani la o şcoală din Bucureşti. Are un salariu de 4.000 de lei. "Cred că a venit timpul în care profesia nostră de dascăl, de modelator de suflete ar trebui să fie poziţionată în partea de sus a grilei de salarizare", este de părere Carmen Grigore, învăţătoare. 

Pentru Gabriela, îngrijitoare la Colegiul Cervantes, situaţia e cu adevărat dramatică. "Nu se poate trăi cu 1.900 de lei. Nu se poate trăi cu aceşti bani", spune ea.

După negocieri, dascălii au pornit în marş spre Cotroceni

"Negocierile s-au terminat, iar profesorii nemulţumiţi pleacă în marş din faţa Guvernului şi până la Cotroceni", arată Mădălina Iacob, reporter Observator. "Dascălii se apropie în momentul de faţă de Palatul Cotroceni. Sunt undeva la mijlocul distanţei, pe Splaiul Independenţei. Pe margine, părinţi şi copii care îi încurajează", continuă Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

"Din '90 auzim că educaţia este prioritară. Dacă era prioritate, azi eram la clasă, nu aici", crede un protestatar. "Să-şi amintească preşedintele că a mâncat pâinea asta de profesor!", adaugă un manifestant. "Este o cruce care arată că proiectul România Educată a murit", spune altcineva.

Klaus Iohannis i-a primit pe sindicaliştii din Educaţie 

Pentru prima dată în istoria protestelor, Iohannis i-a primit la Cotroceni pe profesori. Şeful statului a pasat însă responsabilitatea în curtea Guvernului. "Ar pune parafa pe un eventual acord, dar nu mărire sau ordonanţă. Deci tot acele prime! Grevă! Grevă!" Acesta este răspunsul după ce sindicaliştii le-au spus ce au negociat cu preşedintele Iohannis: "Nu cedăm!"

Proteste masive în toată ţara

Peste 10.000 de profesori au ieşit în stradă şi în ţară. "Respect, demnitate, salarii decente", cere un profesor. "Condiţii mai bune pentru noi şi elevii noştri", doreşte un altul. "Pentru acestea şi pentru celelalte revendicări, angajaţii din Educaţie sunt dispuşi să lupte în continuare", spune Iulia Pop, reporter Observator.

Iar în Cluj, o bucătăreasă de la o grădiniţă a venit la protest cu obiectul muncii: "Dacă ei cred că se pot descruca cu 2.100 de lei şi să ai răspundere la 250 de copii... Lucrez ca bucătar, salariu mic, răspundere mare".

"Sunt peste 2.000 de dascăli în acest moment în Piaţa Unirii, cărora în semn de solidaritate li s-au alăturat şi reprezentanţi de la câteva universităţi din oraş. Înarmaţi cu pancarte, vuvuzele şi chiar cratiţe, aceştia încearcă să se facă auziţi. Spun că nu se opresc până nu le sunt rezolvate revendicările", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Probleme pentru elevii care dau BAC-ul

Fără profesori la catedră, cele mai mari probleme le au elevii din anii terminali. Teoretic, luni ar fi trebuit să înceapă săptămâna înscrierilor la Bacalaureat. Practic, elevii au găsit cele mai multe secretariate cu lacătul pe uşă. În plus, dascălii au refuzat să completeze fişele copiilor şi i-au anunţat să nu vină deocamdată la înscrieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor: bonusurile dublate şi negocierile cu Iohannis, fără efect. Mesajul lui Carmen, învăţătoare de 30 de ani, cu salariu de 4.000 de lei