Antena Meniu Search
x

Video ÎPS Teodosie s-a răzgândit în privința vaccinului anti-COVID: Constat raţional că e un remediu împotriva bolii

Biserica face pasul în faţă în campania pentru vaccinare. Toate bisericile au primit broşuri despre vaccin pentru ca preoţii să dea credincioşilor informaţii oficiale, ştiinţifice. Până şi ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care în pandemie a sfidat regulile şi a slujit cu bisericile pline, s-a documentat despre serul anti-COVID.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 11.01.2021, 21:17

Vezi și
  • Bulgarii au început vaccinarea cu înalţii prelaţi pentru a se asigura că vor fi convingători.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Reporter: Credeţi în vaccin? 

ÎPS Teodosie: Păi dacă e făcut după regulile ştiinţifice reale, nu trebuie să cred în el, constat raţional că vaccinul e un remediu împotriva bolii. 

Arhiepiscopul Tomisului a fost, în pandemie, mai puţin receptiv la reguli şi restricţii. Acum, în prag de vaccinare, mesajul de schimbare vine chiar de la el. 

ÎPS Teodosie: Sunt într-un studiu foarte bun şi am gânduri pozitive. Am dobândit nişte cunoştinţe pe care nu le aveam, de la cineva care a studiat îndelung şi am fost informaţi.

Reporter: V-aţi schimbat părerea? 

ÎPS Teodosie: Nu că părerea, m-am documentat. nu umblăm cu păreri, umblăm cu cunoştinţe solide ştiinţifice. 

Informarea a venit de sus. De la Patriarhie. Fiecare Mitropolie a primit broşurile de la guvern prin care este explicat, pe înţelesul tuturor, vaccinul şi procesul de vaccinare. Informaţiile trebuie să ajungă la fiecare preot în parte şi, mai departe, la enoriaşi. Românii au cea mai mare încredere în instituţia bisericii. 

Vasile Bănescu: Singură campanie în care se poate implica biserica, o campanie de informare a credincioșilor săi, a clericilor săi cu privire la vaccin și la vaccinare. După predică care are un conținut religios se poate transmite această informație, se poate discuta. 

Şi preoţii deja şi-au luat în serios misiunea. 

Preot: Vom vedea ce înţelepciune ne va da Dumnezeu să îi sfătuim. Eu zic că e bun, alţii zic că nu e bun. Fiecare cu hotărârile pe care le ia. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii. Dumnzeu ne-a dat liberul arbitru şi putem să ne asigurăm viitorul aşa cum ştim mai bine. 

Preot Vasile Ioana: Dumnezeu ne vrea destepti, Dumnezeu nu ne vrea proști. Foarte mulți oameni mă întreabă pe mine, de multe zile, de săptămâni chiar, părinte ce facem? Ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm? 

Decizia informată o ia fiecare. Toate cultele religioase au broşura oficială şi au început să transmită credincioşilor argumentele ştiinţifice. 

Șerban Tarciziu: Oamenii sunt neliniștiți, unii dintre ei, alții sunt foarte senini. Ne așteaptă, ne întreabă și primesc răspunsurile cuvenite. Nu numai că ar trebuie să ne vaccinăm, e grav dacă nu ne vaccinăm întrucât noi putem deveni pericol pentru ceilalți.

Papa Francisc susţine fără rezerve vaccinarea. La noi, Patriarhul Daniel încă se gândeşte. 

Vasile Banescu: Părintele patriarh firește că ia în calcul acest lucru, urmează să se sfătuiască cu medicul de familie.

Bulgarii au început vaccinarea cu înalţii prelaţi pentru a se asigura că vor fi convingători. Până acum, la noi, intenţia de vaccinare este de doar o treime în rândul populaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » ÎPS Teodosie s-a răzgândit în privința vaccinului anti-COVID: Constat raţional că e un remediu împotriva bolii