Antena Meniu Search
x

Ce spune ministrul Sănătății despre obligativitatea prezentării unui test PCR negativ la intrarea în țară

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că propunerea prin care se cer teste PCR pentru toți cetățenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă. „Nu poți face acest lucru”, spune Alexandru Rafila.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 03.12.2021, 17:46

Ce spune ministrul Sănătății despre obligativitatea prezentării unui test PCR la intrarea în țară
Ce spune ministrul Sănătății despre obligativitatea prezentării unui test PCR la intrarea în țară - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

„Au fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă și aplicabilitatea unei măsri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea în aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poți face acest lucru. Trebuie găsită o souție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

INSP a cerut test PCR obligatoriu la intrarea în țară

Ministrul Sănătății neagă însă că ar fi avut dispute cu Raed Arafat în timpul ședinței de Guvern. „Poziția mea e să găsim o soluție care să fie aplicabilă”, conchide Rafila.

În ședința de vineri a Guvernului s-a propus ca toți cetățenii care vin în România în decembrie să prezinte teste PCR, indiferent de zona de risc epidemiologic din care călătoresc.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis, vineri, că având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către DSU și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul național să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ce spune ministrul Sănătății despre obligativitatea prezentării unui test PCR negativ la intrarea în țară