Antena Meniu Search
x

Războiul din Ucraina, "simulat" în România. Divizia Aeropurtată americană îi învaţă pe militarii români tactici de război urban

Americanii din trupele aeropurtate staţionate la Mihail Kogălniceanu se antrenează cu soldaţii români pe orice tip de vreme. Comandanţii simulează scenarii asemănătoare războiului din Ucraina. Sunt manevre militare complexe, cu lupte în câmp deschis, dar şi în mediul urban, unde fiecare clădire trebuie curăţată de inamici.

de Redactia Observator

la 05.02.2023, 06:49

Vezi și

Deşi bate un vânt tăios şi e un frig cumplit, elicopterele Black Hawk se ridică zilnic de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Soldaţii români şi cei americani exersează coborârile în rapel, de la 25 de metri înălţime. "Cursul de salt a fost ceva nou pentru mine, pentru noi toţi românii. Nu avem un astfel de curs în România pentru că nu avem aceleaşi capacităţi. Este o mare oportunitate de a ne antrena împreună", a declarat Ionuţ Manea, căpitan Armata Română.

În România, numărul trupelor americane s-a triplat de anul trecut

Divizia Aeropurtată Americană a derulat programele de câte 10 zile de mai multe ori începând cu vara trecută, când 4.700 de soldaţi ai formaţiunii celebre pentru debarcarea din Normandia au fost dislocaţi în Europa de Est. Este cel mai recent exemplu al modului în care Statele Unite întăresc flancul estic al NATO ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.

"Suntem cea mai apropiată formaţie a armatei americane de luptă din Ucraina în acest moment", a declarat Ed Matthaidess, colonel Armata SUA. Într-un avanpost plin cu clădiri vechi de fermă, soldaţii americani i-au instruit pe români cum să manevreze în teren urban, mergând din uşă în uşă şi curăţând zona. "În război, este vorba despre viaţă şi moarte, iar lucrul împreună face diferenţa între eşec şi succes. Deci, dacă doriţi să aveţi succes, trebuie să fim împreună, să rămânem împreună şi să construim această interoperabilitate", a declarat Ciprian Marin - şeful Direcţiei Operaţii din MApN.

În România, numărul trupelor americane s-a triplat de anul trecut, ajungând la aproximativ 3.000 de militari. Soldaţii Statelor Unite vor mai rămâne la Mihail Kogalniceanu cel puţin pentru umătoarele 9 luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Războiul din Ucraina, "simulat" în România. Divizia Aeropurtată americană îi învaţă pe militarii români tactici de război urban