Antena Meniu Search
x

Reguli pe aeroport pentru pasageri în perioada vacanței de sărbători

Vacanţa de sărbători poate începe cu o întârziere. Din cauza îngheţului, decolările de pe aeroporturi sunt amânate pentru degrivarea aeronavelor. Sunt măsuri speciale care sunt luate în această perioadă, dar şi reguli de care pasagerii trebuie să ţină cont.

Vezi și

Vacanţa de sărbători poate începe cu o întârziere. Din cauza îngheţului, decolările de pe aeroporturi sunt amânate pentru degrivarea aeronavelor. Sunt măsuri speciale care sunt luate în această perioadă, dar şi reguli de care pasagerii trebuie să ţină cont. Altfel pot risca să piardă avionul. Pentru a nu vă strica sărbătorile, avem un ghid util şi în privinţa despăgubirilor. 

Degivrarea aeronavei se face doar după ce pasagerii sunt îmbarcaţi şi asta pentru ca avionul să poată decola imediat după ce gheaţa este înlăturată de pe aripi.

De aceea, pentru a fi siguri că nu pierdeţi vacanţa, este recomandat să ajungeţi la aeroport cu trei ore înainte de decolare. Şi trebuie să vă aşteptaţi la întârzieri. 

VALENTIN IORDACHE, purtător de cuvânt al Aeroportului Otopeni: Mai ales la zboruruile de dimineață se operează degivrări , deci zborurile vor pleca cu 30-40 chiar și 50 de minute întârziere.

Minute de întârziere se adaugă şi în urma curăţării pistelor. Nu este nevoie să ningă puternic pentru ca utilajele care intervin să amâne decolările câteva zeci de minute.

Octavian Bârleanu, coordonator dispecer sol: Ne arată dacă îngheaţă pista, dacă avem precipitaţii, depinde de situaţia atmosferică. Şi atunci putem interveni cu utilajele de pe platformă.

Anul trecut, doar în perioada sărbătorilor de iarnă, pe aeroporturile din România, 26 de zboruri au fost anulate sau au avut întârzieri. Peste 1300 de pasageri au fost afectaţi. Doar unul din patru pasageri cere însă despăgubiri companiilor aeriene. Suma pe care o poate primi este de maximum 600 de euro. 

În cazul bagajelor pierdute, despăgubirile pot fi între 1.500 şi 3.000 de euro. Regula spune însă că trebuie să reclamaţi dispariţia bagajului când sunteţi încă în aeroport, iar bunurile de valoare trebuie declarate înainte de zbor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Reguli pe aeroport pentru pasageri în perioada vacanței de sărbători