Antena Meniu Search
x

Stare de urgență în România. Școli închise, prețuri plafonate, circulația poate fi închisă gradual

Klaus Iohannis a decretat, astăzi, stare de urgență în România pentru 30 de zile. Printre măsurile ce pot fi luate în această perioadă se numără închiderea școlilor, plafonarea prețurilor, dar și restricționarea, dacă va fi nevoie, a circulației rutiere.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 16.03.2020, 15:58

Klaus Iohannis a anunțat măsurile ce pot fi luate în timpul stării de urgență
Stare de urgență în România. Școli închise, prețuri plafonate, circulația poate fi închisă gradual - Profimedia

Klaus Iohannis a decretat, astăzi, stare de urgență în România pentru 30 de zile. Printre măsurile ce pot fi luate în această perioadă se numără închiderea școlilor, plafonarea prețurilor, dar și restricționarea, dacă va fi nevoie, a circulației rutiere.

Astfel, potrivit decretului prezidențial semnat de președintele Klaus Iohannis, starea de urgență se instituie pe tot teritoriul României pentru 30 de zile.

Prezentăm, mai jos, câteva dintre măsurile prevăzute în decret, măsuri care, potrivit președintelui, s-au dovedit a fi eficiente în țările afectate de coronavirus:

- Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

- În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare.

Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.

- Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei și al ministrului transporturilor, după caz.

Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.

- Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă.

- Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective.

Interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului.

Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Stare de urgență în România. Școli închise, prețuri plafonate, circulația poate fi închisă gradual