Antena Meniu Search
x

Coronavirusul se răspândește necontrolat în Europa. Franța, Spania și Marea Britanie au impus restricții dure

Răspândirea SARS-CoV-2 a scăpat de sub control în Franța și Spania, acolo numărul zilnic al îmbolnăvirilor este de ordinul zecilor de mii. Președintele francez Emanuel Macron a ordonat introducerea de restricții pe timpul nopții în capitala Paris și alte opt orașe mari, în timp ce Catalonia a închis barurile și restaurantele.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.10.2020, 07:53

medici din Franța
Medici de la Spitalul Lariboisiere AP-HP (Assistance Publique - Hopitaux de Paris) - Profimedia Images
  • Nu doar România se confruntă cu o creștere rapidă a cazurilor de Covid-19
  • Țările europene revin la restricții și carantine parțiale, în încercarea de a opri virusul
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

În Spania, coordonatorul situaţiei de urgenţă medicală, Fernando Simon, a declarat joi că situaţia se stabilizează, dar că există diferenţe teritoriale importante. Însă numărul infecțiilor crește constant, doar cursul zilei de 15 octombrie fiind raportate 13.300 de noi cazuri de Covid-19. Numărul deceselor a urcat joi cu 140, la un total de 33.553.

Catalonia, care include Barcelona, al doilea cel mai mare oraş din Peninsulă, a ordonat închiderea barurilor şi restaurantelor pentru o perioadă de 15 zile, în încercarea de aducere sub control a epidemiei. Noile restricţii, confirmate de justiţie, au intrat deja în vigoare.

Capitala Madrid şi suburbiile acesteia au fost plasate în carantină parţială săptămâna trecută, iar localnicii se tem de alte măsuri, mai drastice, care ar afecta economia.

Zeci de mii de cazuri de Covid-19 în Franța

În Franța situația este și mai gravă, fiind raportate 30.621 de îmbolnăviri, un record de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Ultimul bilanț arată că 33.125 de francezi au decedat din cauza SARS-CoV-2. Iar restricțiile nu întârzie să apară.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Obiectivul nostru este să reducem contactele private, care sunt cele mai periculoase. Va exista o interdicţie de circulaţie între 9 seara şi 6 dimineaţa și va începe sâmbătă la miezul nopţii.

Măsura are ca scop să reducă numărul de infectări zilnice la maximum trei-patru mii. Amenda porneşte de la 135 de euro şi poate ajunge la 1.500 în caz de recidivă.

Restricții dure în Londra

Capitala Regatului Unit, centru financiar internaţional major, va fi supusă unor restricţii mai dure pentru a ţine sub control epidemia de Covid-19, transmite CNBC.

Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că Londra, care are o populaţie de nouă milioane de locuitori, precum şi comitatul puternic populat adiacent Essex vor fi plasate la un nivel de alertă "ridicat", în creştere faţă de "mediu". Oamenii nu vor putea socializa cu persoane din alte gospodării sub nicio formă, de exemplu acasă sau într-un restaurant. Călătoriile vor fi reduse acolo unde este posibil, a spus Hancock.

"Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi", a spus Hancock. "Ştiu însă că în faţa noastră există ceruri mai luminoase şi mări mai calme - că ingeniozitatea ştiinţei va găsi o cale de scăpare, dar până atunci trebuie să fim uniţi".

Furia populaţiei creşte, totuşi, din cauza costurilor economice, sociale şi de sănătate ale celei mai mari restricţionări a libertăţilor de după cel de-al Doilea Război Mondial. Un fost consilier guvernamental a avertizat că unii oameni vor avea în curând probleme să îşi îmbrace copiii.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Coronavirusul se răspândește necontrolat în Europa. Franța, Spania și Marea Britanie au impus restricții dure