Antena Meniu Search
x

Video Danemarca exclude vaccinul Covid-19 Johnson & Johnson din programul de vaccinare, după ce a renunţat şi la AstraZeneca

Danemarca a devenit prima țară care a exclus vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson din programul său de vaccinare, din cauza unei potențiale legături cu o formă rară, dar gravă de cheaguri de sânge.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 03.05.2021, 21:47

Vaccinul Covid-19 Johnson & Johnson a fost exclus din programul de vaccinare, în Danemarca - Profi Media

Decizia vine după ce luna trecută țara nordică a încetat să mai utilizeze vaccinul AstraZeneca, motivând preocupări similare.

Danemarca renunţă şi la vaccinul Covid Johnson & Johnson

"Beneficiile utilizării vaccinului COVID-19 de la Johnson & Johnson nu depășesc riscul de a provoca posibilul efect advers la cei care primesc vaccinul", a anunţat autoritatea sanitară a țării, scrie Reuters.

Excluderea vaccinului J&J, care reprezintă aproximativ o treime din totalul contractelor furnizate de Danemarca de vaccinuri COVID-19, ar întârzia calendarul de vaccinare al țării cu până la patru săptămâni, informează autorităţile.

Pe acelaşi subiect

Danemarca a vaccinat pe deplin 11,5% din populația sa şi a ridicat treptat restricţiile de la începutul lunii martie, deoarece ratele de infecție au încetinit, incluzând serviciile interioare la restaurante și cafenele și permițându-le fanilor de fotbal să intre pe stadioane.

"Luând în considerare situația actuală din Danemarca, ceea ce pierdem în prezent în efortul nostru de prevenire a bolilor severe cauzate de COVID-19 nu poate depăși riscul de a provoca posibile efecte secundare sub formă de cheaguri de sânge severe la cei pe care îi vaccinăm", a spus autoritatea.

Vaccinare progresează satisfăcător cu alte vaccinuri disponibile, se arată în comunicat.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, Agenția Europeană pentru Medicamente, a declarat, pe 20 aprilie, că a găsit o posibilă legătură între vaccinul J&J și problemele rare de coagulare a sângelui, la adulții care au primit vaccinul în Statele Unite, dar a susținut beneficiile generale ale vaccinului împotriva oricăror riscuri. De atunci, mai multe țări europene au reluat administrarea vaccinului.

Comitetul său de siguranță al EMA a precizat că ajuns la concluzia că se impune un avertisment cu privire la cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute, care trebuie adăugat la etichetele vaccinului, la fel cum i se cerea AstraZeneca. J&J a declarat într-un comunicat de presă că va respecta această măsură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Danemarca exclude vaccinul Covid-19 Johnson & Johnson din programul de vaccinare, după ce a renunţat şi la AstraZeneca