Drama unui tată a schimbat legea în Serbia, în ciuda opoziţiei Consiliului European

De Alin Tarnovschi.
Publicat: 22.05.2019, 12:18.
Actualizat: 22.05.2019, 12:18

Drama unui tată a cărui fiică a fost răpită, batjocorită şi ucisă în anul 2011 a condus la schimbarea totală a Codului Penal, în Serbia, în ciuda opoziţiei Consiliului European.

Drama unui tată a schimbat legea în Serbia, în ciuda opoziţiei Uniunii Europene

Drama unui tată a schimbat legea în Serbia, în ciuda opoziţiei Uniunii Europene

vecernji.hr

Drama unui tată a cărui fiică a fost răpită, batjocorită şi ucisă în anul 2014 a condus la schimbarea totală a Codului Penal, în Serbia, în ciuda opoziţiei Consiliului European.

Legea poartă numele fiicei lui Igor Juric, Tijana, şi a fost adoptată în urmă cu câteva zile de Parlamentul de la Belgrad.

Astfel, Codul Penal din Serbia a fost modificat şi prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru infracţiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate.

Citește și:

Legea Tijana este rezultatul unei campanii purtate de Igor Juric, un sârb a cărui fiică a fost victima unui criminal odios care a răpit-o, violat-o şi apoi ucis-o.

Iniţiativa legislativă a tatălui a fost sprijinită de peste 160.000 de persoane, printre care şi numeroşi parlamentari.

Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la începutul acestei luni Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viaţă să includă şi posibilitatea eliberării condiţionate.

După moartea fiicei sale, Igor Juric a reuşit să schimbe legea în Serbia

Povestea tristă a Tijanei, fata care a schimbat legea în Serbia

Tijana Juric avea numai 15 ani atunci când a fost ucisă fără milă. Fata locuia, alături de familia ei, în Subotica, Vojvodina (Serbia).

Pe 25 iulie 2014, Tijana a mers în satul Bajmok, la bunici, acolo unde obişnuia să îşi petreacă vacanţa de vară, alături de numeroşi prieteni, notează index.hr.

În seara de 25 iulie, Tijana a fost răpită, la miezul nopţii, în timp ce se afla pe o stradă din sat.

Dragan Djuric (34 de ani) a fost arestat, 13 zile mai târziu, şi a recunoscut că a răpit-o pe fată, a batjocorit-o şi apoi a ucis-o în maşina sa.

Trupul neînsufleţit al fetei de 15 ani a fost găsit îngropat la marginea unei păduri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.