Antena Meniu Search
x

Incidentul maritim din Golful Oman s-a încheiat. Nava sechestrată de indivizi care voiau să o deturneze spre Iran este în siguranță

Marea Britanie a anunțat că incidentul maritim din Golful Oman s-a încheiat, precizând că indivizii înarmaţi care urcaseră la bordul unei nave comerciale în tentativa de a o deturna au plecat miercuri dimineaţă.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.08.2021, 13:14

"Nava este în siguranţă. Incidentul s-a încheiat", a comunicat miercuri Comandamentul britanic pentru Operaţiuni Maritime Comerciale (UKMTO), fără a oferi detalii.

Forţele Navale Regale din Marea Britanie anunţaseră marţi după-amiază o "potenţială deturnare" în Golful Oman. Conform unor surse maritime, indivizi înarmaţi preluaseră controlul asupra navei MV Asphalt Princess şi ar fi încercat să o deturneze spre Iran.

Publicaţia The Times a relatat că oficialii militari britanici suspectează că "membri ai armatei iraniene ori ai grupurilor proiraniene au preluat abuziv controlul asupra unei nave comerciale". Gardienii Revoluţiei din Iran au negat orice implicare în acest incident, iar Ministerul de Externe de la Teheran a transmis că "informaţiile privind producerea unor incidente succesive în Golful Persic şi în Golful Oman sunt complet suspecte, încercându-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului", scrie Mediafax.

Incidentul maritim a fost raportat marţi de Comandamentul britanic pentru Operaţiuni Maritime Comerciale (UKMTO), care a semnalat un "atac de tip non-piraterie" produs la aproximativ 60 de mile marine (110 kilometri) de oraşul Fujairah, situat în Emiratele Arabe Unite. Cinci nave comerciale au raportat statutul "în afara controlului", ceea ce înseamna că nu puteau fi manevrate din cauze excepţionale. Miercuri, navele Golden Brilliant, Queen Ematha, Jag Pooja, Abyss şi Asphalt Princess au reînceput să circule.

Pe acelaşi subiect

Știrea inițială 

Marea Britanie a raportat un nou incident maritim referitor la o ”potențială deturnare” în largul Emiratelor Arabe Unite, fără a furniza informații suplimentare cu privire la navele implicate. Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (UKMTO) a anunțat, marți, că incidentul a fost raportat în GIlful Oman, la 61 de mile marine la nord de coasta portului Fujairah din Emiratele Arabe Unite.

Incidentul maritim, raportat în largul Emiratelor Arabe Unite

UKMTO, care este condus de Marina Regală Britanică și acționează ca un punct de releu pentru informații privind securitatea maritimă între entitățile militare și private, a citat surse ale unor terțe părți și nu au fost furnizate informații suplimentare despre navă sau incident.

"Navele sunt sfătuite să fie extrem de prudente atunci când tranzitează această zonă", se spune într-o declarație a UKMTO.

CNN nu a putut verifica independent incidentul, cu toate acestea, trei nave din care se află în acea zonă și-au schimbat statutul în „Not Under Command” conform MarineTraffic.com, un site web care urmărește activitatea maritimă. Nu este clar dacă aceste modificări au fost legate de incidentul raportat de UKMTO.

Trei nave și-au schimbat statutul în „Not Under Command”

Garda de Coastă a SUA definește formularea „nu se află sub comanda” ca aflându-se ”într-o circumstanță excepțională” ori o navă este „incapabilă de manevre conform cerințelor”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, a declarat că Washingtonul este „conștient de rapoartele referitoare la un incident maritim din Golful Oman”.

Golful Persic și Marea Arabiei au înregistrat o creștere a atacurilor în ultimele luni, inclusiv un atac cu drone asupra unui petrolier, săptămâna trecută. Două persoane, un român și un britanic, au fost ucise în atacul asupra petrolierului Mercer Street din largul coastei Omanului.

Statele Unite, Israel și Regatul Unit au dat vina pe Iran pentru atac, lucru pe care Teheran îl neagă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Incidentul maritim din Golful Oman s-a încheiat. Nava sechestrată de indivizi care voiau să o deturneze spre Iran este în siguranță