Antena Meniu Search
x

Ce planuri are Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare. Zelenski: "Nu cred că Putin blufează"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, relatează Reuters. Război Rusia - Ucraina, ziua 215 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 14:23

Ce planuri are Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare. Zelenski: "Nu cred că Putin blufează"
Ce planuri are Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare. Zelenski: "Nu cred că Putin blufează" - Getty Images

Preşedintele Rusiei a declarat în discursul televizat de săptămâna trecută că Moscova va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia şi poporul său, dacă integritatea sa teritorială ar fi ameninţată și că nu blufează. "Uitaţi, poate ieri a fost cacealma. Acum, ar putea fi o realitate", a afirmat Zelenski - care anterior a minimizat astfel de avertismente drept "şantaj nuclear" - într-o intervenţie duminică la CBS News. "Nu cred că blufează", a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că atacurile ruseşti asupra sau în apropierea a două centrale nucleare ucrainene ar putea fi considerate "utilizare contemporană a armelor nucleare sau şantaj nuclear". Kievul acuză Moscova că a bombardat în mod repetat centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi în timpul războiului din Ucraina şi, mai recent, a efectuat un raid cu rachete în apropiere centrala nucleară Pivdenukrainsk. Moscova neagă că a bombardat centrala Zaporojie, acuzând Kievul că se face responsabil, şi nu a comentat în legătură cu atacul de la Pivdenukrainsk.

Serghei Lavrov a promis protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova. Adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, Lavrov a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care "va urma să fie consfinţit" în Constituţie în viitor,"este sub protecţia deplină a statului"."Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său", a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Capitalele occidentale fac planuri pentru situația în care Rusia va folosi arme nucleare - FT

Capitalele occidentale fac planuri de urgență pentru situația în care Vladimir Putin ar lansa atacuri nucleare împotriva Ucrainei și trimit în privat avertismente Kremlinului în care amenință cu consecințe, potrivit unor oficiali occidentali, citați de Financial Times.  Avertismentele nucleare ale președintelui rus reprezintă ”o chestiune pe care trebuie să o luăm în serios”, a declarat duminică la CBS consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. ”Am comunicat Kremlinului în mod direct, privat, la niveluri foarte înalte, că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că Statele Unite și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari și specifici în ceea ce privește implicațiile”, a spus el.

Chiar dacă aliații Kievului cred este puțin probabil că amenințările lui Putin să se materializeze și că acestea nu semnalează o schimbare structurală a strategiei nucleare a Kremlinului, capitalele occidentale au mărit vigilența nucleară și încercările de descurajare, au dezvăluit cinci oficiali occidentali care au vorbit sub rezerva anonimatului. ”Dacă el (Putin) crede că amenințarea va intimida Ucraina să capituleze sau să renunțe la 20% din teritoriul său, sau să ne intimideze pe noi ceilalți să nu ajutăm Ucraina, s-a întâmplat opusul”, a spus un înalt oficial american.

Oficiali occidentali: Cel mai probabil, răspunsul va fi unul convențional, nu unul nuclear

Alți doi oficiali occidentali au transmis că este puțin probabil ca un atac nuclear împotriva Ucrainei să declanșeze o ripostă similară, va declanșa, în schimb, răspunsuri militare convenționale din partea statelor occidentale pentru a pedepsi Rusia. ”Există multe linii roșii și probabil că nu sunt în locul în care (Putin) spune că sunt”, a spus un oficial occidental, citat de FT.

Occidentul susține că avertismentele lui Putin că ”nu blufează” cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei au rolul de a mai spăla din imagine după eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă. Amenințăriile au venit înainte ca Moscova să anexeze teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei în urma unor referendumuri organizate în grabă. Planul lui Putin este de a încadra războiul ca un conflict defensiv, după revendicarea acelor regiuni ca fiind parte a Rusiei, spun oficialii și analiștii.

Președintele rus a acuzat Occidentul de ”șantaj nuclear” și a susținut fără dovezi că Ucraina dezvoltă arme de distrugere în masă pentru a amenința Moscova. Conform doctrinei nucleare a Rusiei, acest lucru ar putea justifica folosirea armelor nucleare pentru a proteja integritatea teritorială a țării. ”Avem propriul nostru potențial militar. Dacă cineva crede că nu îl vom folosi dacă există o amenințare gravă, atunci se înșală”, a declarat Dmitri Novikov, vicepreședintele Comisiei de Afaceri Externe din camera inferioară a parlamentului rus.

Dacă Putin recurge la arme nucleare, scenariul cel mai probabil ar putea fi acela că ar testa sau ar folosi o armă nucleară tactică - un dispozitiv mai mic, conceput pentru a fi folosit pe un câmp de luptă - pentru a descuraja Occidentul să sprijine Ucraina, susțin mai mulți oficiali și analiști. Președintele american Joe Biden a declarat că, dacă Putin folosește arme nucleare, răspunsul Washingtonului ar fi în funcție de amploarea a ceea ce fac rușii. 

Logistica de desfășurare a armelor nucleare nu poate trece neobservată de sateliții de informații occidental

Statele membre NATO au comunicat acest mesaj în privat Moscovei, subliniind amploarea răspunsului pe care l-ar declanșa orice utilizare a armelor nucleare. Ei au sugerat că această amenințare cu represalii va continua să fie cea mai bună descurajare. ”Am trimis mesaje private similare, chiar mai precise cu privire la impactul pe care l-ar avea cu privire la statutul de stat paria al Rusiei și la răspunsul nostru”, a spus înalt oficial american.

SUA au discutat scenarii cu ucrainenii în caz de atac nuclear, a adăugat oficialul. Logistica de desfășurare a armelor nucleare este complexă, cere timp și ar fi ușor de sesizat de sateliții de informații occidentali. Asta înseamnă că Putin poate intensifica amenințarea nucleară prin mai mulți pași înainte de a ajunge la punctul de a folosi efectiv armele. De asemenea, ar permite Occidentului să-și ajusteze gradul de pregătire.

”Armele nucleare rusești sunt instalate în depozite întărite din toată țara...Procesul de tranziție către pregătirea și trimiterea focoaselor la platformele de lansare ar genera multe mișcări care pot fi observate de agențiile americane. Ar fi o oportunitate pentru Washington să explice Kremlinului cât de proastă este ideea”, a declarat Simon Miles, profesor la Sanford School of Public Policy de la Universitatea Duke. 

Putin ar putea mobiliza treptat arsenalul nuclear rusesc prin mișcări aparente de arme și soldați, dar acesta este un pas pe care nu l-a făcut până acum în urma amenințărilor nucleare, potrivit analiștilor. ”Putin amenință să folosească arme nucleare ca să obțină concesii mai degrabă decât să le folosească efectiv”, a comentat James Acton, analist la Carnegie Endowment for International Peace. În plus, atacurile nucleare ar putea să nu schimbe în mod semnificativ rezultatul pe câmpul de luptă, având în vedere prestația forțelor ruse, au mai spus unii experți militari. Și un astfel de atac ar putea merge prost dacă “ucrainenii ar doborî o rachetă cu încărcătură nucleară sau dacă aceasta s-ar putea rătăci și lovi o clădire rezidențială”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ce planuri are Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare. Zelenski: "Nu cred că Putin blufează"