Antena Meniu Search
x

Peste 5,6 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei în lume de la finalul lui 2019. Cele mai multe decese, în SUA

Un bilanț al AFP anunță că peste 5,63 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019. OMS, însă, estimează că cifra reală ar putea fi de două-trei ori mai mare.    

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 29.01.2022, 12:49

Peste 5,6 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei în lume de la finalul lui 2019. Cele mai multe decese, în SUA - Observator

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA ( 878.467), urmate de Brazilia, cu 625.085 de decese, India (492.327) şi Rusia (329.443).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează, ţinând cont de supramortalitatea legată în mod direct şi indirect de Covid-19, că bilanţul real ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Pandemia Covid-19 omoară un om la 12 secunde

Luni, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a estimat că un sfârşit al fazei acute a pandemiei în 2022 este posibil, în pofida faptului că boala Covid-19 omoară o persoană în lume la fiecare 12 secunde. ”Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an - putem pune capăt Covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit News.ro

Pe acelaşi subiect

Însă directorul OMS a avertizat că ”este periculos să se presupună că (varianta foarte contagioasă) Omicron va fi ultima variantă (a SARS-CoV-2) sau să se vorbească despre sfârşitul jocului”, pentru că în prezent condiţiile din lume sunt ”ideale” pentru ca să apară noi variante, inclusiv variante mai transmisibile şi mai virulente.

Potenţialul unei variante ”mai transmisibile şi mai mortale” este ”foarte real”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pentru a se pune capăt fazei acute a pandemiei, ţările nu trebuie să rămână cu braţele încrucişate şi este necesar, între altele, să lupte împotriva inechităţii vaccinării, să supravegheze virusul şi variantele acestuia şi să impună restricţii adaptate, a subliniat el în deschiderea reuniunii Comitetului Executiv al OMS, săptămâna aceasta, la Geneva, în Elveţia.

Jumătate dintre cele 194 de state membre OMS şi-au ratat obiectivul vaccinării

Directorul OMS le cere neîncetat statelor membre, de săptămâni de zile, să accelereze o distribuire a vaccinurilor către ţări sărace, cu obiectivul de a atinge o vaccinare a 70% din populaţia fiecărei ţări la jumătatea lui 2022. În Africa, 85% din populaţie a fost vaccinată doar cu o singură doză de vaccin, a subliniat el. Jumătate dintre cele 194 de state membre OMS şi-au ratat deja obiectivul vaccinării a 40% din populaţie în 2021.

În medie, săptămâna trecută, Covid-19 a ucis o persoană la fiecare 12 secunde, iar la fiecare trei secunde s-au raportat 100 de cazuri, a precizat dr. Tedros. Apariţia variantei ”îngrijorătoare” Omicron, în noiembrie, a făcut să crească numărul cazurilor în lume. De atunci au fost semnalate peste 80 de milioane de cazuri. ”Până acum, explozia cazurilor nu a fost urmată de o creştere a deceselor, chiar dacă acestea cresc în toate regiunile, mai ales în Africa, regiunea care are cel mai mic acces la vaccinuri”, insistă directorul OMS. ”Este adevărat că vom trăi împreună cu Covid-19 într-un viitor previzibil (...), însă a învăţa să trăim cu covid nu trebuie să însemene că trebuie să-i lăsăm cale liberă. Nu înseamnă că trebuie să acceptăm că aproape 50.000 de oameni mor în fiecare săptămână din cauza unei boli pe care o putem preveni şi trata”, a mai avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Peste 5,6 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei în lume de la finalul lui 2019. Cele mai multe decese, în SUA