Antena Meniu Search
x

Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi"

Statele Unite şi Coreea de Sud au lansat patru rachete sol-sol în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, miercuri dimineaţă, ora locală, a transmis Statul Major sud-coreean, potrivit CNN.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 05.10.2022, 07:56

Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului
Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi" - Profimedia

Testul a fost al doilea exerciţiu al aliaţilor în mai puţin de 24 de ore, după lansarea provocatoare de marţi dimineaţa de către Coreea de Nord, care a tras o rachetă balistică fără avertisment deasupra Japoniei, într-o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor. 

Momentul în care se aud sirenele antiaeriene în Japonia:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

SUA şi Coreea de Sud au răspuns iniţial provocării cu un exerciţiu de bombardament de precizie marţi, care a implicat un avion de vânătoare sud-coreean F-15K.

Aparatul a tras două muniţii aer-sol asupra unei ţinte virtuale într-un poligon aflat la vest de Peninsula Coreeană, potrivit şefilor sud-coreeni. Aliaţii răspund de obicei la testele cu rachete ale Coreei de Nord prin exerciţii militare. 

John Kirby: Ne putem demonstra propriile capacităţi

Lansarea de miercuri a inclus patru rachete ATACMS, se arată în declaraţia şefilor interarme sud-coreeni. Cunoscute şi sub numele de Sisteme de rachete tactice ale armatei, astfel de arme sunt rachete sol-sol care pot zbura în jur de 320 de kilometri (200 de mile). 

Potrivit lui John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, lansarea a fost menită să demonstreze că SUA şi aliaţii lor au "capacităţile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor Nordului". 

"Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacităţi", a declarat Kirby pentru CNN. "Vrem să vedem denuclearizarea peninsulei coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong Un) nu a arătat o înclinaţie de a se mişca în această direcţie, sincer, el se mişcă în direcţia opusă prin continuarea acestor teste cu rachete care sunt încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

SUA și Japonia, răspuns comun la lansarea nord-coreeană

Marți, SUA și Japonia au efectuat, de asemenea, un răspuns comun la lansarea nord-coreeană, cu avioane de luptă ale Corpului Marin al SUA și al Forței de autoapărare aeriană a Japoniei, cu zboruri deasupra Mării Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est. 

În urma unui apel telefonic de 25 de minute cu președintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că cea mai recentă lansare a Coreei de Nord reprezintă "o provocare gravă pentru pace și stabilitatea Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale". 

Phenianul a lansat marţi o rachetă balistică cu rază intermediară, care a survolat Japonia, determinând Tokyo să-şi activeze sistemul de avertizare şi să ceară locuitorilor din anumite zone să se adăpostească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud şi SUA au lansat patru rachete după testul balistic al Phenianului: "Ne putem demonstra propriile capacităţi"