Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 225. Ucrainenii au eliberat peste 400 de km pătraţi în Herson și continuă să avanseze. Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la G20, în noiembrie

Război Rusia - Ucraina, ziua 225.  Două persoane și-au pierdut viața și mai multe clădiri au fost avariate și distruse în regiunea Zaporojie, ca urmare a unor bombardamente ale armatei ruse, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii. Lideri din peste 40 de țări europene discută joi și vineri la Praga despre războiul din Ucraina și măsurile politice adoptate de Rusia în ultima perioadă. Armata Ucraineană a intrat în regiunea Lugansk și se pregătește să continue ofensiva spre oraşul Svatove. Pe Frontul de Sud, ucrainenii au împins linia frontului cu 20 de km, anunţă serviciile britanice. Ucrainenii se pregătesc pentru un atac direct asupra oraşului Herson, potrivit ISW.

de Redactia Observator

la 06.10.2022, 20:52

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 20:50. Ucrainenii continuă să avanseze pe fronturile din sud și est

Rusia încearcă să stăvilească intensa contraofensivă a armatei ucrainene în estul şi sudul Ucrainei, unde trupele ruse îşi creează noi linii defensive în timp ce continuă să fie împinse în retragere de cele ucrainene, care joi au eliberat şase localităţi în provincia estică Lugansk şi încă 400 de kilometri pătraţi în cea sudică Herson, unde un lider prorus a spus că după ultimele eşecuri ale armatei ruse ministrul apărării Serghei Şoigu ar merita ''să se împuşte'', relatează agenţia EFE şi postul CNN.

Potrivit Kievului, trupele ucrainene au avansat joi până la 20 de kilometri pe mai multe direcţii ale frontului. Serviciul de informaţii britanic estimează că unităţile ucrainene au avansat cam pe aceeaşi distanţă de-a latul malului drept al râului Inguleţ şi pe frontul de pe malul drept al fluviului Nipru, ''dar încă nu ameninţă principalele poziţii defensive ruse''.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, în Herson responsabilii proruşi afirmă că trupele ruse ţin piept contraofensivei ucrainene. ''Cu siguranţă nu vor reuşi să captureze (capitala regională) Herson'', crede guvernatorul prorus al acestei regiuni, Vladimir Saldo, transmite Agerpres.

În schimb, adjunctul acestuia, Kirill Stremusov, i-a criticat pe ''comandanţii incompetenţi'' din armata rusă pentru lacunele ce au condus la recentele înfrângeri ale acesteia. ''Mulţi spun că ministrul apărării (Serghei Şoigu), care a permis ca această situaţie să se întâmple, ar putea, ca ofiţer, să se împuşte'', a mai spus Stremusov, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 20:15. Biden nu exclude o întâlnire cu Putin, la Summitul G20 din noiembrie

Preşedintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din noiembrie din Bali, în Indonezia, relatează AFP. "Asta rămâne de văzut", le-a spus el jurnaliştilor, întrebat despre posibilitatea de a discuta direct cu preşedintele rus în timpul summitului.

Casa Albă a declarat anterior că o astfel de întâlnire nu este imposibilă. Însă planurile de călătorie ale celor doi lideri rămân să fie confirmate. Executivul american a declarat că dacă Vladimir Putin se va deplasa la summitul G20, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma de asemenea să participe, chiar dacă ţara sa nu este membră a grupului, transmite Agerpres.

UPDATE 17:30. Americanii cred că ucrainenii pot recuceri Crimeea după eşecurile pe bandă rulantă ale ruşilor pe front

Mai mulţi experţi americani consideră că Ucraina ar putea să recâştige peninsula Crimeea, în contextul în care trupele ruseşti pierd din ce în ce mai mult teren: "Este o posibilitate foarte reală şi nu poate fi ignorată", a declarat un înalt oficial american pentru The Telegraph.

UPDATE 16:45. Summit în Praga: Șeful diplomației europene vrea "o nouă ordine", fără Rusia 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a descris summitul Comunității Politice Europene (EPC) de la Praga drept "o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, ci doar această Rusie, Rusia lui Putin". Mai mult, Josep Borrell a subliniat că reuniunea EPC include țări precum Marea Britanie, Serbia și Turcia, întinzându-se de la Caucaz până la Marea Nordului și Mediterană: "Acesta este semnalul pe care vrem să-l transmitem. Rusia este izolată. Tu nu ai loc, toți ceilalți sunt aici", a mai subliniat oficialul european.

La summit-ul din Cehia participă liderii din cele 27 de state ale UE și din alte 17 țări europene. Cei 44 de oficiali vor discuta despre energie, migrație și securitate, cu accent pe războiul din Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski va interveni de la Kiev prin videoconferință.

UPDATE 16:30. Rusia a trimis obiecții preliminare la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în dosarul de genocid deschis de Ucraina

Rusia a înaintat obiecții preliminare în dosarul de genocid introdus de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție. Potrivit The Guardian, cea mai înaltă instanță a ONU pentru litigiile dintre state a postat pe Twitter că a primit obiecțiile pe 3 octombrie, dar acestea nu au fost făcute publice. Părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu este competentă într-un caz. Într-o scrisoare adresată ONU în luna martie, Moscova a susținut că CIJ nu are jurisdicție deoarece convenția de genocid nu reglementează utilizarea forței între state.

Depunerea semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de Curtea Internațională de Justiție. Rusia interacționează acum cu instanța, în timp ce anterior a omis audierile și nu a depus documente direct.

UPDATE 16:10. Parlamentul European cere sancțiuni mai severe pentru Moscova

Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații afirmă că rezultatele așa-ziselor referendumuri, desfășurate sub amenințarea armelor, pentru a anexa regiunile Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhia sunt „nule și neavenite” și solicită statelor membre să adopte sancțiuni suplimentare severe.

Eurodeputații îndeamnă statele membre ale UE și alte țări care sprijină Ucraina să își intensifice masiv asistența militară, în special în domeniile solicitate de guvernul ucrainean. Statele membre care mai ezită ar trebui să furnizeze partea care le revine din asistența militară necesară pentru scurtarea războiului.

Amenințările recente ale Rusiei de a utiliza arme nucleare sunt iresponsabile și periculoase, avertizează eurodeputații, conform unui comunicat. Aceștia solicită statelor membre și partenerilor internaționali să pregătească un răspuns rapid și decisiv în cazul în care Rusia lansează un atac nuclear asupra Ucrainei. Orice încercare a Rusiei de a prezenta atacuri asupra teritoriilor ocupate ca un atac asupra Rusiei și, prin urmare, ca motiv pentru un atac nuclear, este ilegală și lipsită de temei și nu va descuraja Uniunea Europeană să acorde în continuare asistență pentru a permite Ucrainei să se apere.

Eurodeputații condamnă mobilizarea militară din Rusia și măsurile care îi obligă pe rezidenții teritoriilor ocupate temporar din Ucraina să se înroleze în cadrul forțelor armate sau auxiliare ale Rusiei, act interzis de cea de-a patra Convenție de la Geneva. Pentru a menține stabilitatea în Caucazul de Sud și Asia Centrală, eurodeputații solicită, de asemenea, un sprijin sporit pentru țările din regiune care s-au confruntat cu un aflux de cetățeni ruși, în special Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Kârgâzstan, transmite Mediafax.

UPDATE 15:00 - Ucraina a eliberat într-o lună peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în sud

 Ucraina a anunţat joi că a eliberat în decurs de o lună mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 400 de kilometri pătraţi din regiunea Herson, de la începutul lunii octombrie", a anunţat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud, Natalia Gumeniuk, evaluând pentru prima dată în cifre progresele armatei ucrainene.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a eliberat din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

UPDATE 14:50 - Moscova este "pe deplin angajată" să evite un război nuclear, susţine Ministerul de Externe rus

Moscova a afirmat joi că rămâne "pe deplin angajată" principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, că poziţia Moscovei - cea conform căreia un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată - nu s-a schimbat.

Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării de arme nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste ameninţări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni.

Anunţând la 21 septembrie mobilizarea ''parţială'', Putin a ameninţat că va folosi ''toate mijloacele aflate la dispoziţia'' Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială. ''Nu este o cacealma!'', a adăugat el.

Politicieni occidentali şi serviciile de informaţii afirmă că, deşi nu există semne de desfăşurare nucleară în acest moment, ameninţările lui Putin ar trebui luate în serios.

UPDATE 14:30 - Ucraina consideră că Rusia "trebuie pedepsită" pentru atacurile de la Zaporojie

Rusia „trebuie pedepsită” pentru atacurile sale cu rachete asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, scrie BBC.

Guvernatorul regional spune că o femeie a fost ucisă și cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil de trei ani, au fost rănite. Kuleba spune că peste noapte, șapte rachete rusești au lovit civili care „dormeau liniștiți în casele lor”, adăugând că mai multe rachete au lovit ulterior clădirile în timpul zilei.

„Rușii continuă să lovească în mod deliberat civilii pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită - prin forța armelor, sancțiuni și izolarea totală”, a spus el într-o postare pe Tweeter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:00 - Bilanţul actualizat al victimelor bombardamentelor din Zaporojie

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte şapte au fost rănite în bombardamente, la Zaporjie, în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile locale, care acuză Rusia de aceste atacuri, relatează AFP, citat de news.ro.

Oraşul Zaporjie - aflat sub controlul Ucrainei - se află în regiunea cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de către Moscova - în pofida faptului că Rusia nu controlează în întregime oblastul ucrainean.

Oraşul se află la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Centrala Nucleară Zaporjie, pe care ruşii o ocupă militar de la începutul lui martie şi pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează de luni de zile.

Atacurile de joi din Zaporjie au sfârtecat o întreagă parte a unui bloc de locuinţe, iar salvatori căutau în dărmâturi - cu mâna - eventuale victime, au constatat jurnalişti AFP. Fum se ridica în continuare dintr-un morman impresionant de moloz, stropit cu apă de pompieri.

”O femeie a murit”, iar alta ”a fost salvată de medici”, a anunţat pe reţele de socializare guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

El a anunţat anterior, într-un bilanţ anterior, că au fost ucise două persoane. Şapte persoane au fost rănite, inclusiv un copil în cârstă de trei ani, a precizat el, subliniind că bilanţul se poate modifica în continuare.

Potrivit guvernatorului, şapte lovituri ale forţelor ruse au vizat ”imobile foarte înalte”. El a evocat, apoi, un ”nou atac”, însă fără să facă precizări.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise săptămâna trecută într-un atac asupra unei coloane de maşini ale unor civili, în apropiere de oraşul Zaporjie, în apropierea unui punct de trecere între partea regiunii controlată de ucraineni şi cea ocupată de armata rusă.

UPDATE 13:50 - Kremlinul neagă că ruşii fug din ţară pentru că nu vor să fie trimişi la luptă în Ucraina

Kremlinul a negat informațiile conform cărora 700.000 de ruși au fugit din țară de când Moscova şi-a anunțat intenţia prin care va chema sute de mii de oameni să lupte pe frontul din Ucraina, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au părăsit țara de la anunțul lui Vladimir Putin, pe 21 septembrie,cu privire la o „mobilizare parțială” care îi va chema pe ruşi pe front

UPDATE 13:30 - Putin l-a făcut pe Kadîrov general-colonel, al treilea cel mai înalt grad din ierarhia militară rusă: "Este o mare onoare!"

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat că Vladimir Putin l-a promovat la gradul de general-colonel, anunţă The Telegraph. "Este o mare onoare pentru mine", a declarat şeful cecen pe Telegram. Recent a anunţat că-şi trimite cei trei fii adolescenţi să lupte pe frontul din Ucraina.

Preşedintele Rusiei i-a oferit liderului cecen unul dintre cele mai înalte grade militare, într-un moment în care acesta devenise din ce în ce mai critic la adresa modului în care este condus războiul din Ucraina. Şeful Ceceniei, în vârstă de 46 de ani, care a luptat împotriva forţelor guvernamentale ruse în timpul războaielor separatiste din anii '90, din Caucazul de Nord, a publicat miercuri vestea “fericită” pe canalul său de Telegram.

UPDATE 12:50 - Armata ucraineană comunică pe tema predării militarilor ruşi

Aproximativ zece militari ucraineni, pe jos, într-o zonă rurală, intercpetează o blindată inscripţionată cu ”Z” pe al cărei tun este legat un steag alb, iar doi militari se predau cu mâinile ridicate în aer, după care iese şi şoferul blindatei, un vehicul de luptî de infanterie sovietic de tip BMP-1, potrivit unei înregistrări video, virală de miercuri pe reţele de socializare, relatează Le Figaro, potrivit news.ro.

Această scenă este filmată perfect de către unul dintre militarii ucraineni care asistă la operaţiune.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Scenariul unei astfel de predări este plauzibil în regiunea Herson, unde armata rusă se retrage, aflată în mare dificultate în faţa forţelor ucrainene, care obţin un succes după altul şi eliberează localităţi în sector.

Însă înregistrarea video ar putea fi la fel de bine un ”clip” care să alimenteze comunicarea spectaculoasei contra-ofensive lansartă de Kiev la începutul lui septembrie, potrivit ziarului.

”Dacă vorbim despre o predare voluntară (a militarilor ruşi), de bunăvoie, le vom da posibilitatea de a găsi un drum în lumea liberă”, declara miercuri, la postul francez BFMT, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Autorităţile ucrainene au creat o buclă pe Telegram, cu un număr de telefon la care militari ruşi care vor să se predea să poată suna pentru a se preda.

Începând din aprilie, se acordă o primă pentru livrarea de material militar rusesc - de la 10.000 de dolari în schimbul unui simplu tun, până la un milion de dolari în schimbul unui avion de vânătoare.

UPDATE 11:30 - Zelenski afirmă că planurile militare aprobate de Statul Major "vor fi pe placul ucrainenilor" şi "îi vor supăra pe ocupanţi"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit în noaptea de miercuri spre joi că planurile militare aprobate într-o reuniune a Statului Major al Comandantului Şef Suprem "vor fi pe placul ucrainenilor" şi "îi vor supăra pe ocupanţi", transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Desigur, nu pot dezvălui exact temele care au fost discutate de personal. Însă majoritatea rapoartelor, rapoarte acceptate şi planuri aprobate definitiv, vor fi pe placul ucrainenilor. Şi cu siguranţă îi vor supăra pe ocupanţi", a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn.

Totuşi, Zelenski a explicat că la reuniune principala chestiune abordată a fost mişcarea trupelor "în sensul eliberării întregului pământ ucrainean şi tot ceea ce este nevoie pentru punerea în aplicare a operaţiunii noastre de apărare".

Totodată, preşedintele ucrainean a informat că, în regiunea Herson, au fost eliberate miercuri trei localităţi: Novovoskresenske, Novohrihorivka şi Petropavlivka. El a mai spus că forţele ucrainene au doborât şase drone de fabricaţie iraniană.

În fine, şeful statului ucrainean a anunţat că a avut miercuri o discuţie "foarte bună" cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a mulţumit pentru sprijin şi cu care şi-a coordonat "următorii paşi comuni"

UPDATE 11:10 - ISW: Armata Ucraineană pregăteşte ofensiva spre oraşele Svatove din Lugansk şi Herson din aceeaşi regiune

Contraofensiva Ucrainei din nordul Harkovului nu a culminat încă, iar după o lună de operațiuni de succes avansează în vestul regiunii Lugansk, relatează experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza de joi.  

Pe Frontul de Sud, trupele ucrainene  și-au consolidat pozițiile și s-au regrupat în nordul regiunii Herson, după ce au obţinut victorii majore în ultimele 48 de ore. Surse ruse au raportat pregătiri de ofensivă ale ucrainenilor la nord-vest, vest și nord-est de orașul Herson, susţine ISW. 

Pe Frontul de Est, forțele ucrainene au reuşit pe 5 octombrie victorii în nord-vestul regiunii Lugansk, lângă Svatove şi au continuat progresele în nord-estul regiunii Harkov, lângă zona Kupiansk. În acelaşi timp, forțele rusești au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin a finalizat oficial pe 5 octombrie procesul de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși şi a luat măsuri ca centrala nucleară de la Zaporojie să treacă în controlul Rusiei. Forțele ruse au efectuat ieri primul atac asupra regiunii Kiev din luna iunie cu o dronă iraniană Shahed-136. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a anunțat că Putin i-a acordat gradul de general-colonel. Criticile tot mai mari din sânul Rusiei la adresa mobilizării parțiale îl vor determina pe Putin să-i scoată țapi ispășitori pe Ministerul rus al Apărării și în special pe ministrul Serghei Șoigu, prognozează ISW.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00. Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România a trecut de 2,5 milioane

Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în Tomânia a trecut de 2,5 milioane, conform datelor transmise joi de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada preconflict, începând din 10 februarie. ”În data de 05.10.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 151.500 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 43.700 de mijloace de transport”, anunţă Poliţia de Frontieră.

Pe sensul de intrare în România, au fost 71.642 de persoane, dintre care 8.486 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 10,2% faţă de ziua precedentă. ”Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 05.10.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.508.047 cetăţeni ucraineni”, afirmă poliţiştii de frontieră. În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România  prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

UPDATE 10:40 - Contraofensiva ucraineană împinge linia frontului în Herson cu 20 km

Forțele Armate al Ucrainei au împins cu 20 km linia frontului în regiunea Herson, dar Rusia are o dilemă

Ministerul Britanic al Apărării susține în actualizarea de joi că Rusia nu are oameni pentru apărarea regiunii Herson și cel mai probabil intenționează să trimită rezerviști mobilizați în acest sector.

"Forțele armate ale Ucrainei au început pe 2 octombrie  o nouă fază de operațiuni ofensive în regiunea Herson. Unitățile ucrainene au avasat în sud şi au împins linia frontului cu până la 20 km reuşind victorii în principal de-a lungul malului de est al râului Inguleţ și pe malul de vest al Niprului, dar nu au ameninţat încă principalele poziții defensive rusești.

Forțele ruse au rupt contactul și s-au retras. Amenințarea tot mai mare din sectorul Nova Kakhovka este posibil să ajungă una dintre cele mai mari preocupări ale comandanţilor ruşi. Una dintre puținele rute disponibile pentru aprovizionarea forțelor ruse a rămas cea peste Nipru, dar căile de traversare sunt avariate.

Rusia se confruntă cu o dilemă: retragerea forțelor de luptă peste Nipru, în est, va face mai sustenabilă apărarea restului regiunii Herson; dar ordinul politic este să rămână acolo și să se apere. Rusia și-a trimis majoritatea forțelor sale aeropurtate, sever rămase fără oameni, în apărarea Hersonului.

Prin urmare, Rusia are în prezent puține forțe suplimentare, de înaltă calitate, care pot fi dislocate rapid, disponibile pentru a stabiliza frontul: probabil că își propune să aducă rezerviști mobilizați în acest sector." a transmis Ministerul Britanic al Apărării în actualizarea de joi. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:40 - Doi morţi în urma bombardamentelor de la Zaporojie

Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidenţiale şi au cauzat incendii masive, a declarat joi dimineaţă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

O femeie a murit în bombardament, iar o alta în drum spre spital, forţele ruse lansând şapte atacuri, a scris Staruh pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Cel puţin cinci persoane sunt sub dărâmături", a spus el.

"Multe persoane au fost salvate. Printre ele, o fetiţă de trei ani, care acum este sub îngrijire. Operaţiunea de salvare continuă", a adăugat oficialul ucrainean.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni anexate de Rusia. Anexarea a fost condamnată de aliaţii Ucrainei, iar Kievul spune că nu va accepta niciodată capturarea ilegală a unor teritorii ale sale prin forţă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat statului rus să preia controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa şi administrată în continuare de ingineri ucraineni, deşi a fost capturată de forţele ruse din primele momente ale războiului.

Centrala este chiar pe linia frontului, iar ambele părţi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi au atras atenţia asupra riscului unui dezastru nuclear.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08:30 - Liderii europeni se întâlnesc la Praga pentru un summit care vizează reunirea continentului în fața agresiunii Rusiei

Liderii din Ucraina , Marea Britanie și Turcia se vor alătura, joi, la Praga, omologilor din UE, pentru un summit care vizează reunirea continentului în fața agresiunii Rusiei, scrie The Guardian.

Întâlnirea a fost declarată de Bruxelles drept o „platformă de coordonare politică” pentru cele 44 de națiuni disparate prezente.

Printre cei care urmează să se întâlnească se numără și liderii din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Elveția. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent prin transmisiune online de la Kiev

UPDATE 08:20 - Noi atacuri cu rachete în Zaporojie. Guvernator ucrainean: " Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături"

Mai multe bombardamente au avut loc noaptea trecută în Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. În urma atacurilor, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse, mai mulţi oamenii fiind prinşi sub dărâmături, potrivit guvernatorului regiunii, scrie The Guardian.

"Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș”, a scris Oleksandr Starukh pe Telegram, joi dimineață. "Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături”

Starukh a afirmat ulterior că Rusia „a tras 7 rachete în clădiri înalte” și a spus că numărul exact al victimelor este încă în curs de verificare

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 - Ucrainenii au recucerit trei localităţi din sudul ţării, potrivit preşedintelui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri, că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate, informează AFP, potrivit news.ro.

"Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka din regiunea Herson au fost eliberate în ultimele 24 de ore", a indicat Volodimir Zelenski într-un videoclip pe reţelele de socializare, asigurând că această contra-ofensivă ucraineană "continuă". 

"Astăzi, în Lîman, Sviatohirsk şi Yarova din regiunea Doneţk a fost adăugat un alt semn al revenirii la viaţa normală - am reluat plata pensiilor acolo. De asemenea, oferim truse alimentare şi ajutor umanitar. Revenirea drapelului ucrainean înseamnă că o viaţă paşnică şi socială sigură este din nou posibilă pentru Donbas şi în toate celelalte teritorii care au fost ocupate temporar de Rusia", a mai spus preşedintele ucrainean.

El s-a adresat şi ocupanţilor: "Chiar dacă găseşti o altă armă undeva în lume cu acelaşi nume "natural" pentru "lumea ta rusă", cum ar fi aceste "Shahed" iraniene cu care încerci să bombardezi oraşele noastre, precum Bila Tserkva... oricum nu te va ajuta. "Ai pierdut deja. Ai pierdut pentru că şi acum, în cea de-a 224-a zi a războiului, trebuie să explici societăţii tale de ce este nevoie de toate acestea: acest război, falsa mobilizare şi autodistrugere a tuturor perspectivelor poporului tău".

"Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi tot mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară pur şi simplu pentru că o persoană nu vrea să pună capăt războiului. Este evident cine va câştiga", a spus Zelenski.

La începutul zilei, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, aflată până acum sub controlul aproape total al Moscovei, a proclamat un progres.

"Acum este oficial. Recucerirea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate", a spus Serghei Gaidai, fără alte detalii.

Aproape toată regiunea Harkov (nord-est) pare acum a fi sub control ucrainean, deschizând calea către cea de la Lugansk, o fortăreaţă a separatiştilor instalată de Moscova din 2014.

La rândul ei, armata rusă a asigurat miercuri că a condus, în ultimele 24 de ore, "lovituri masive" în apropiere de Lîman (regiunea Doneţk), un oraş recent preluat de forţele ucrainene, care le-a cauzat pierderi grele.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a dat asigurări că teritoriile pierdute vor fi "reluate".

Vladimir Putin a jurat că va apăra zonele anexate, chiar dacă aceasta însemna folosirea armelor nucleare, ameninţare care nu a oprit nici contraofensiva ucraineană, nici livrările de arme occidentale.

Armata rusă a recunoscut marţi pe jumătate retragerile, publicând hărţi care arătau că Moscova a cedat o întreagă parte a regiunii de nord a Hersonului şi că prezenţa sa în Harkov este acum minimă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 225. Ucrainenii au eliberat peste 400 de km pătraţi în Herson și continuă să avanseze. Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la G20, în noiembrie