Antena Meniu Search
x

Sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult. Unii specialişti o numesc "opţiunea nucleară"

În timp ce Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni "fără precedent" menite să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie în Ucraina, există o măsură care pare să provoace teamă în inima Kremlinului: excluderea țării din sistemul bancar global - SWIFT, scrie CNN.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 27.01.2022, 10:50

SWIFT, "călcâiul lui Ahile" pentru Vladimir Putin. "Opțiunea nucleară" care ar putea descuraja Kremlinul
SWIFT, "călcâiul lui Ahile" pentru Vladimir Putin. "Opțiunea nucleară" care ar putea descuraja Kremlinul - Shutterstock

Parlamentarii americani au sugerat, în ultimele săptămâni, că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea bancară care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. În replică, oficialii ruși au avertizat că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută străină, iar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi mărfurile noastre — petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat Nikolai Zhuravlev, reprezentant al Camerei superioare a parlamentului Rusiei, potrivit TASS.

Ce este SWIFT

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) a fost fondată în 1973 pentru a înlocui rețeaua telex, și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate.

Pe acelaşi subiect

Excluderea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor rusești și clienților lor străini - în special în domeniul exportului de petrol și gaze naturale, unde, cele mai multe trazacții au loc în dolari americani.

„Această acțiune ar stopa toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei”, a scris Maria Shagina, membră a Institutului Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Centrul Carnegie din Moscova. Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere cu 5% a economiei naționale, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este condusă de un consiliu format din 25 de persoane. Fiind încorporată în legislația belgiană, trebuie să respecte reglementările UE.

Ce se întâmplă dacă Rusia este exclusă din SWIFT

Există deja un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. În 2012, băncile iraniene au fost scoase din această rețea, în urma sancțiunilor UE pentru programul nuclear al țării. Drept urmare, Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării.

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a transmis organizația, miercuri. „Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv guvernelor competente și legiuitorilor”, se mai arată în comunicat.

Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este eliminată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești.

Uniunea Europeană este pregătită să răspundă unei invazii ruse în Ucraina cu „sancțiuni fără precedent”, a declarat, luni, ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a declarat marți că sancțiunile ar fi „cea mai importantă "armă" pe care o are Occidentul, sau cel puțin Uniunea Europeană”.

De asemenea, premierul Boris Johnson a declarat, marți, că Executivul britanic împreună cu SUA discută despre posibilitatea eliminării Rusiei din SWIFT.  "Nu este nicio îndoială că ar fi cea mai importantă "armă" împotriva Rusiei. Mă tem însă că totula r fi posibil doar cu ajutorul Statelor Unite. Discutăm despre această posibilitate", a declarat Johnson. 

Rusia se pune în gardă

În ultimii ani, Rusia a luat măsuri pentru a reduce pagubele în cazul în care ar urma să fie exclusă din SWIFT. Moscova și-a creat propriul sistem de plăți, SPFS, după ce a fost afectată de sancțiunile din 2014, în urma anexării Crimeei.  

SPFS are deja 400 de utilizatori, potrivit datelor furnizate de Banca Centrală a Rusiei. 20% dintre transferurile interne se realizează prin SPFS, dar operațiunile sunt limitate la programul din timpul zilelor lucrătoare. 

O alternativă pentru SWIFT ar putea fi sistemul de plăți interbancare transfrontaliere din China, sau CIPS, iar Moscova ar putea recurge la utilizarea criptomonedelor. Dar acestea nu sunt alternative viabile pentru Rusia. 

„SWIFT este o companie europeană, o asociație a multor țări. Pentru a lua o decizie privind excluderea, este nevoie de o decizie unanimă a tuturor participanților. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii cu siguranță nu sunt suficiente”, a declarat Nikolai Zhuravlev, citat de TASS. „Nu sunt sigur că alte țări, în special cele a căror pondere în comerțul cu Rusia este mare, vor sprijini acest lucru”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult. Unii specialişti o numesc "opţiunea nucleară"