Antena Meniu Search
x

Numele oraşului Volgograd schimbat temporar în Stalingrad, statui cu Stalin şi poliţişti în uniforme NKVD. Cum vrea Putin propriul Stalingrad

Vladimir Putin a avertizat joi într-un discurs ameninţător că "războiul modern cu Rusia va fi complet diferit". Liderul rus a marcat cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovieticilor asupra naziștilor la Stalingrad. Orașul Volgograd și-a schimbat temporar numele în Stalingrad, un gest pe care ruşii îl fac de câteva ori pe an din 2013 încoace. Inclusiv polițiști s-au îmbrăcat în celebrele uniforme ale NKVD, poliția secretă şi brutală a lui Stalin. Consiliul de Apărare al Ucrainei a avertizat acum o săptămână că Putin vrea o bătălie asemănătoare Stalingradului înainte de a pune capăt războiului. 

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 12:42

Numele oraşului Volgograd schimbat temporar în Stalingrad, statui cu Stalin şi poliţişti în uniforme NKVD. Cum vrea Putin propriul Stalingrad
Putin la Volgograd - Profimedia

Vladimir Putin a spus că Rusia este amenințată "din nou" de tancurile germane, așa cum a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avertizând că Moscova este pregătită să răspundă agresiunii occidentale, relatează The Guardian. 

În cadrul unor evenimente care marchează aniversarea a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste la Stalingrad, cunoscut astăzi sub numele de Volgograd, Putin a făcut paralele între lupta Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial și invadarea Ucrainei. "Este incredibil, dar adevărat. Suntem din nou amenințați de tancurile germane Leopard. Din nou și din nou suntem forțați să respingem agresiunea Occidentului colectiv." a spus Putin.

Putin compară Ucraina cu bătălia de la Stalingrad

"Nu trimitem tancuri la granițele lor, dar avem cu ce să răspundem și nu va fi vorba doar despre utilizarea vehiculelor blindate. Toată lumea ar trebui să înțeleagă asta", a adăugat Putin. "Un război modern cu Rusia va fi complet diferit."

Pe acelaşi subiect

De când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut, Putin a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare împotriva Occidentului dacă conflictul va escalada. "Pregătirea de a merge până la capăt, de a face imposibilul de dragul patriei, de dragul adevărului a fost și este în sângele nostru, în caracterul poporului nostru multinațional", a spus el.

Bătălia de la Stalingrad din 1942-1943 a durat aproape șase luni şi s-a încheiat cu un oraș în ruine și peste un milion de soldați și civili morţi. Victoria Armatei Roșii a marcat un punct de cotitură nu numai pentru Uniunea Sovietică, care suferise mai multe înfrângeri grele, ci și pentru forțele aliate.

Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe. Putin ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi 

Comemorarile de la Volgograd au avut loc în vreme ce Kremlinul încearcă să-și intensifice ofensiva în Ucraina, susținută de zeci de mii de rezerviști mobilizați în toamna anului trecut. Ucraina a avertizat că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă. Putin ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru o nouă ofensivă pe Frontul de Est, susţin ucrainenii. 

În ultimele săptămâni, Rusia a obţinut victorii în apropierea orașului Bahmut. Moscova a anunțat recent capturarea orașului Soledar şi încearcă să preia controlul asupra întregii regiuni Donețk, o regiune pe care pretinde că a anexat-o. Deși importanţa lui este contestată, Soledar a fost prima victorie majoră pentru forțele Rusiei, după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă.

În ajunul sosirii lui Putin, la Volgograd a fost dezvelit un bust al dictatorului Stalin. De când Putin a venit la putere, un cor tot mai mare de ruși au înceract să-i reabiliteze numele lui Stalin şi să-l prezinte într-o lumină pozitivă.  Nostalgici după statutul de superputere al URSS-ului, mulți oficiali ruși l-au promovat pe Stalin drept un lider dur care a condus Uniunea Sovietică spre victorie în cel de-Al Doilea Război Mondial și a industrializat ţara.

Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 20 de milioane de oameni în războiul pe care ruşii îl numesc Marele Război Patriotic. Oficialii au declarat miercuri și joi sărbători legale în Volgograd, în urma unei cereri din partea veteranilor. Orașul a fost redenumit Volgograd în 1961, la opt ani după moartea lui Stalin.

Din 2013, orașul este redenumit temporar Stalingrad de mai multe ori pe an, inclusiv pe 2 februarie și 9 mai, când Rusia organizează sărbători la nivel național cu ocazia aniversării victoriei sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Numele oraşului Volgograd schimbat temporar în Stalingrad, statui cu Stalin şi poliţişti în uniforme NKVD. Cum vrea Putin propriul Stalingrad