Antena Meniu Search
x

125 de ani de la moartea lui! Cine este autorul celei mai cunoscute fotografii cu Eminescu?

O fotografie făcută în grabă la Praga în anul 1869 avea să devină peste ani emblema lui Mihai Eminescu!

O fotografie făcută în grabă la Praga în anul 1869 avea să devină peste ani emblema lui Mihai Eminescu!

Avea 19 ani şi o carieră în faţă care avea să îl facă nemuritor! Portretul a fost realizat în Piaţa Sf. Wenceslas: profil aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate, papion.

Autorul celebrei imagini e un fotograf ceh, Jan Tomáš, cunoscut de către personalităţile culturale ale momentului. N-avea cum să bănuiască că fotografia realizată de el va reprezenta mai târziu portretul oficial al scriitorului; nu ni-l putem închipui astăzi pe Eminescu altfel decât în fotografia lui Jan Tomáš din Praga.

Henriette (Harieta) Eminescu menţionează într-o scrisoare adresată Corneliei Emilian că fratele ei s-a fotografiat pentru "hatârul" Veronicăi Micle. În epocă, întâia fotografie a lu Eminescu n-a fost percepută ca imagine absolută, ci a fost văzută ca o fotografie reuşită de tinereţe: "Portretul, despre care vorbim şi pe care l’am văsuţ într-o excelentă reproducere (după original) la d. A. C. Cuza, ne dă impresiunea unui frumos tânăr, care dacă nu aduce prea mult cu poetul de mai târziu arată desluşit caracterele fisionomice ale acestuia. Ras la mustăţi şi cu părul mare – reminiscenţe ale vieţii de actor – Eminescu ni se înfăţişează deja cu figura-i distinsă: cu capu-i cesarian remarcabil, cu faţa de un oval clasic, cu fruntea largă, netedă, nobilă, cu ochii luminoşi, visători, cuminţi, cu gura expresivă, cu toate trăsăturile feţiǐ ca eşite din inspiraţia unui mare artist al armoniei plastice", spunea criticul Ion Scurtu.

Din păcate, ocaziile în care poetul s-a lăsat fotografiat au fost rare, foarte rare, astfel că dintre toate aceste poze, numai patru sunt recunoscute ca portretele lui Eminescu, iar dintre cele patru, numai una a rămas în istorie, confundându-se cu întreaga lume a poeziei sale. O fotografie multiplicată în miliarde de exemplare, însoţită de o certitudine: "Aşa a arătat Eminescu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 125 de ani de la moartea lui! Cine este autorul celei mai cunoscute fotografii cu Eminescu?