Antena Meniu Search
x

17 noiembrie, ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur

17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurității, un moment în care organizațiile internaționale, medicii dar și mamele care au trecut prin această experiență își propun să crească gradul de conștientizare asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.

de Redactia Observator

la 17.11.2020, 09:38

bebeluș
Ziua mondială a copiilor născuți prematur - Profimedia Images
  • 10.000 de copii născuți prematur mor anual în România
  • Medic: "Nu există suficiente cadre medicale, specialişti sau asistente de neonatologie"

Anual, în România, se nasc 20.000 de copii prematur. Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de trei săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii.

Mii de bebeluși morți, din cauza lipsei dotărilor

Dintre aceştia, 10.000 mor, iar tragedia este că mulţi ar putea fi salvaţi, dacă ar exista dotările necesare. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

"Locurile nu sunt suficiente pentru volumul mare de născuţi prematur. Trebuiesc incubatoare în spitalele în care se nasc, în maternităţi avem nevoie de incubatoare. Resursele nu cred că sunt îndeajuns în momentul de faţă pentru volumul mare care există de prematuri. Consider că mai este nevoie de nişte centre de terapie de nou nascuţi care să poată prelua din cazurile acestea. Iar un prematur care intră în terapie nu intră şi iese dupa 2-3 zile. Este vorba de probleme care necesită timp, necesită resurse. Copiii stau de obicei internaţi şi perioade lungi de timp", explică Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică.

"Pe lângă problemele pe care le aveam în acest domeniu al neonatologiei, în special cele legate de prematuritate, de faptul că există o ierathizare a maternităţiilor, pe grade de îngrijire a nou-născuţilor, ne confruntîm cu probleme legate de echipamente medicale, de dotare, în acelaşi timp şi cu probleme legate de resursa umană, nu există suficiente cadre medicale, specialişti sau asistente de neonatologie", adaugă Simona Vlădăreanu, medic primar neonatologie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » 17 noiembrie, ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur