Antena Meniu Search
x

34 de morți din cauza gripei. România, la un pas de epidemia de gripă. Cursurile au fost suspendate vineri în toată țara

34 de oameni au murit din cauza gripei de la începutul anului, România fiind la un pas de epidemia de gripă. Ministerul Educației a anunțat, miercuri, că s-a înregistrat a doua săptămână cu caracter epidemic, iar numărul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. 

Gripa a ucis 34 de oameni in Romania
Gripa a ucis 34 de oameni in Romania. Școlile au fost inchise vineri, din cauza gripei - Observator

34 de oameni au murit din cauza gripei de la începutul anului, România fiind la un pas de epidemia de gripă. Ministerul Educației a anunțat, miercuri, că s-a înregistrat a doua săptămână cu caracter epidemic, iar numărul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

Centrul național de Supraveghere și Control a bolilor transmisibile a anunțat că, la nivel național, în săptămâna 14-20 ianuarie, s-au inregistrat 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 inregistrate în saptamana precedentă și cu 128 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a anului anterior.

"Au fost inregistrate 58 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 27 mai multe față de saptamana anterioara și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripal. De la inceputul sezonului 2018-2019 au fost inregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A, nesubtipat, fata de 4 in sezonul precedent, in perioada similara, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 si 2 cu virus gripal tip B. Nu putem afirma, in acest moment, ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever fata de sezonul precedent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme fata de sezonul precedent", se arată î comunicatul de la Ministerul Sănătății.

Potrivit specialiștilor, dacă și cea de-a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa în România.

Școlile sunt închise vineri, 25 ianuarie

Elevii şi preşcolarii vor fi liberi și vineri, 25 ianuarie, după ce ministrul Educației a decis, printr-un ordin, suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România, la cererea Ministerului Sănătății.

Decizia a fost luată ca măsură preventivă, după ce specialiștii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic.

"Ministerul Sanatatii a informat astazi Ministerul Educatiei Nationale despre situatia prinvind evolutia infecțiilor gripale și despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a îmbolnavirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivități", se arată în comunicatul de Ministerul Sănătății.

"Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătatii.

Recomandările medicilor

Iată care sunt recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;

- Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

- Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspandirii virusului;

- Evitarea aglomeratiilor și limitarea organizării de evenimente;

- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;

- Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in secțiile cu risc;

- Purtarea echipamentului de protectie adecvat (măsti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

- Continuarea vaccinarii antigripale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 34 de morți din cauza gripei. România, la un pas de epidemia de gripă. Cursurile au fost suspendate vineri în toată țara