Antena Meniu Search
x

4 tipuri de compresoare cu aer

Dacă ar fi să facem un top al celor mai populare aparate aflate pe un şantier, compresoarele de aer sunt printre primele. Aceste se utilizează ca sursă de energie pentru ustensilele electrice fără de care activitatea pe şantier ar fi foarte mult încetinită.

de Redactia Observator

la 11.09.2020, 12:36

4 tipuri de compresoare cu aer
4 tipuri de compresoare cu aer - gomagcdn.ro

Există mai multe tipuri de compresoare de aer, fiecare având propriile avantaje şi dezavantaje.

Tipuri de compresoare de aer

În funcţie de tipul mecanismelor interne, compresoarele de aer se pot clasifica în:

Compresoare cu deplasare pozitivă - Varietatea compresoarelor care generează energie prin deplasarea aerului se încadrează în categoria compresoarelor cu deplasare pozitivă. Chiar dacă principiul de funcţionare este acelaşi, acestea au la baza mecanisme interne diferite. Cavitatea prezentă în interiorul aparatului stochează aerul adus în interior şi, prin comprimarea, îi creşte presiunea şi energia potenţială.

Compresoare cu deplasare dinamică - Compresoarele de aer dinamice se bazează pe introducerea aerului cu ajutorul unor lame care se rotesc rapid şi restricţionarea acestuia pentru a crea presiune şi a genera energie cinetică statică în compresor.

Totodată, se diferenţiază patru tipuri de compresoare de aer:

  • Compresor cu şurub

  • Compresor alternativ de aer

  • Compresor axial

  • Compresor centrifugal.

Compresoarele de aer cu şurub

Echipate cu un sistem intern de răcire, compresoarele cu şurub sunt printre cele mai uşoare tipuri. Acestea nu au nevoie de multă întreţinere, sunt de dimensiuni mari şi pot necesita lubrifiere cu ulei. Principiul de funcţionare se bazează pe două rotoare interne care se învârt în sensuri opuse şi pe faptul că presiunea aerului dintre acestea creşte presiunea din incintă. Datorită faptului că sunt prevăzute cu un sistem de răcire intern, compresoarele de aer cu şurub sunt destinate utilizării continue şi au puterea cuprinsă între 5 şi 350 de cp.

Compresoare alternative

Deseori găsite pe şantierele mici precum garajele sau locuinţele, compresoarele alternative nu sunt concepute pentru utilizarea fără întrerupere. Acestea au mai multe piese mobile decât un compresor cu şurub şi, pentru o mişcare lină şi prevedera uzurii, necesită lubrifiere cu ulei.

Principiul de funcţionare al compresoarelor alternative se bazează pe existenţa unui piston în interiorul unui cilindru care deplasează aerul creând presiune. Totodată, compresoarele alternative se găsesc în variaţii multiple sau simple, ceea ce condiţionează intervalele de presiune pe care le pot crea. Astfel, pentru a dispune de mai multă putere, compresorul cu mai multe trepte este ceea ce ai nevoie, în vreme ce compresoarele cu o singură treaptă sunt ideale pentru proiectele mici.

Compresoare axiale

Compresoarele de aer axiale se pot regăsi pe nave sau avioane, ataşate la motoarele de mare viteză. Datorită faptului că sunt foarte eficiente, foarte scumpe şi, totodată, pentru că oferă mii de cai putere, compresoarele axiale sunt rezervate în special cercetărilor aerospaţiale.

Compresoare centrifuge

Compresoarele de aer centrifuge îşi bazează principiul de funcţionare pe încetinirea şi răcirea aerului pentru a acumula energie potenţială. Chiar dacă maşinile au dimensiuni mici, procesul de compresie în mai multe faze permite compresoarelor centrifuge să producă o cantitate mare de energie. Totodată, acestea necesită o întreţinere redusă faţă de compresoarele cu şurub sau a celor alternative şi există şi modele care nu au nevoie de ulei. Pentru că pot furniza până la 1000 de cai putere, compresoarele centrifuge se regăsesc pe şantierele de construcţii speciale, precum uzinele chimice sau oțelării.

De ce trebuie să ţii cont la alegerea compresorului de aer

Pe lângă modul de funcţionare şi capacitatea de producere a energie, există mulţi alţi factori de care trebuie ţinut cont la alegerea unui compresor de aer:

Necesitatea unui compresor fără ulei - în anumite medii de producţie, compresoarele de aer care necesită lubrifiere cu ulei pot crea probleme. Vaporii de ulei pot contamina aerul ceea ce este nefavorabil procesului de fabricaţie a produselor. Chiar dacă sunt mai scumpe, pentru a elimina riscul contaminării produselor, se poate folosi un compresor de aer care nu necesită lubrifiere cu ulei. Avantajul acestora este că înregistrează costuri de funcţionare mai mici şi piesele nu trebuie schimbate foarte des.

Necesarul de energie - în cazul proiectelor de construcţie de durate lungi se recomandă achiziţionarea unui compresor eficient din punct de vedere energetic.

Compresoare cu viteza fixă sau variabilă - datorită reglării cantităţii de energie furnizată, compresoarele cu viteză variabilă ajuta la economisirea de energiei şi bani. Pe de altă parte, compresoarele cu viteza fixă, din cauza faputului că se rotesc constant la aceeaşi viteză, prezintă dezavantajul că motorul va funcţiona până când maşina se opreşte complet. Deoarece compresorul funcţionează fără ca energia a fi utilizată, se înregistrează pierderi nefavorabile.

Compresorul de aer cu gaze naturale - Acesta foloseşte în locul motorinei sau a electricităţii gazele naturale şi este ideal pentru uneltele şi echipamentele electrice din fabricile de prelucrare chimică, rafinării de petrol sau instalaţii de producţie. Se remarcă prin eficienţa crescută, chiar şi la sarcini parţiale şi capacitatea mare de recuperare a căldurii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » 4 tipuri de compresoare cu aer