Antena Meniu Search
x

5 metode eficiente pentru a controla costurile și a crește profitabilitatea afacerii tale

Să reușească să închieie un an financiar pe profit este obiectivul oricărei companii orientate spre câștig și, firește, ar trebui să fie principalul lucru de care ține cont orice bun manager. Dacă nu crești și nu te extinzi, afacerea ta nu are șanse de a supraviețui pe o piață atât de competitivă.

Să reușească să închieie un an financiar pe profit este obiectivul oricărei companii orientate spre câștig și, firește, ar trebui să fie principalul lucru de care ține cont orice bun manager. Dacă nu crești și nu te extinzi, afacerea ta nu are șanse de a supraviețui pe o piață atât de competitivă. Companiile trebuie însă să își concentreze atenția și asupra costurilor, recomandă revista Forbes. Fără o analiză permanentă a costurilor, orice afacere poate ajunge într­o situație necompetitivă în care cheltuiește mai mulți bani decât își permite. 

De aceea, cheltuielile trebuie evaluate și restructurate periodic într­o manieră sustenabilă, în vreme ce tăierile de costuri sunt recomandate doar atunci când nu vor influența în mod negativ productivitatea afacerii tale. Iată 5 metode prin care poți controla în mod eficient cheltuielile companiei:

1. Ține o evidență clară a salariilor. Una dintre principalele condiții pentru a avea o afacere profitabilă este eficacitatea proceselor interne. Spre exemplu, existența unui mod simplu de a ține evidența salariilor plătite către angajați. Cel mai simplu poți face asta cu ajutorul statului de plată, care cuprinde toate cheltuielile companiei cu angajații, de la salarii până la contribuțiile de asigurări sociale, impozite și alte datorii. Statul de plată ajută și departamentele financiar și resurse umane să se organizeze și să se coordoneze mai bine și este folosit de orice companie de succes de pe piață.

2. Renegociază anual contractele. Dacă ai o companie care activează pe o piață volatilă, mereu în schimbare, renegocierea anuală a contractelor cu furnizorii de bunuri sau servicii te poate ajuta să obții oferte mai bune, dar și să te adaptezi la rândul tău noilor cerințe ale pieței. În timp, valoarea unor bunuri se poate deprecia, caz în care poți cere să ți se facă o nouă ofertă sau poți cauta un nou furnizor de la care să cumperi mai ieftin. În cele mai multe cazuri nu te vei lovi de un răspuns negativ, pentru că puțini sunt dispuși să­și piardă clienții, așa că preferă mai degrabă să le facă o contraofertă. Iar dacă te numeri și printre clienții fideli, șansele de a obține ceea ce vrei și a­ți atinge obiectivul cresc considerabil.

3. Ține cont de părerile clienților tăi. Sesiunile anuale de planning împreună cu clienții tăi pot aduce numeroase beneficii companiei tale. Să știi care sunt nemulțumirile clienților te poate ajuta să îți eficientizezi producția sau mecanismul de livrare. În plus, asta te va ajuta și să dezvolți o relație mai bună cu clienții, să le câștigi încrederea și să te poziționezi pe piață ca o afacere serioasă, care își respectă angajamentele.

4. Nu tăia niciodată din cheltuieli fără o analiză în prealabil. Tăierile de costuri trebuie cântărite pe toate părțile, analizând atât beneficiile, cât și riscurile pe care ți le pot aduce. Un raport care să includă și să anticipeze dacă sau în ce masura va fi afectată productivitatea companiei tale este esențial. Indiferent de mărimea afacerii tale, este extrem de important să ai un profesionist care să îți întocmească aceste rapoarte. Un consilier pe probleme financiare îți poate arăta unde greșești sau îți poate oferi o nouă perspectivă la care nu te­-ai gândit, în ceea ce privește reducerile de cheltuieli.

5. Externalizează costurile logistice. Din ce în ce mai multe companii aleg să cumpere servicii de la firmele specializate, în loc să­și creeze propriul departament. Aceasta nu este o soluție doar pentru companiile care nu au avut timp să se extindă pe piață sau care nu dispun de foarte mult spațiu. Orice afacere poate beneficia de servicii dedicate, dacă își încredințează transportul de marfă, mentenanța IT, marketingul, serviciile de pază și de curățenie sau cele de recrutare unor alte firme care se ocupă cu asta. Pe termen lung, avantajele nu constau doar într­o bună gestionare și coordonare a acestora, ci și în profitul pe care îl va avea afacerea ta.

Gestionarea costurilor nu înseamnă neapărat tăierea lor, ci explorarea permanentă a pieței, în căutarea unor oferte mai bune, dar și evaluarea constantă a gradului de satisfacție pe care îl au clienții tăi. Aceste sfaturi îți pot oferi o nouă direcție, astfel încât, la finalul anului să observi diferența în plus la veniturile pe care le­ai îincasat. Chiar dacă nu este vorba despre o sumă uriașă, fiecare bun antreprenor știe că orice leu contează și înțelege importanța unei creșteri mici, dar constante, care creează un trend ascendent al companiei sale.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » 5 metode eficiente pentru a controla costurile și a crește profitabilitatea afacerii tale