Antena Meniu Search
x

5 moduri de reduce costurile facturilor din sezonul rece

Pe lângă numeroasele sărbători pline de magie și mâncare gustoasă, iarna aduce după sine un adevăr mai puțin plăcut: creșterea considerabilă a facturilor.

5 moduri de reduce costurile facturilor din sezonul rece
Cum pot fi reduse costurile facturilor iarna - Shutterstock

Pe lângă numeroasele sărbători pline de magie și mâncare gustoasă, iarna aduce după sine un adevăr mai puțin plăcut: creșterea considerabilă a facturilor. Din cauza agentului termic de care avem nevoie pentru a ne încălzi locuințele, cheltuielile de întreținere a locuinței aproape că se dublează odată cu venirea sezonului rece.

De aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru a reduce în mod semnificativ costurile și a te bucura în continuare de confort termic în casa ta.

Ia în considerare o nouă centrală termică

Dacă te-ai debranșat de ani buni de la sistemul centralizat de termoficare, dar încă întâmpini cheltuieli masive imediat ce apar primele zile friguroase, poate că ar fi cazul să te gândești dacă centrala pe care ai ales-o acum mult timp este adaptată cerințelor de consum ale zilelor noastre. Chiar dacă ai reviziile la zi și ai instalat un termostat instalat, poate că ar fi cazul să te reorientezi spre un dispozitiv nou.

Sigur, este o investiție costisitoare, însă o poți recupera rapid, prin sutele de lei economisite la factura de gaze. Astăzi poți alege între mai multe modele performante; centralele în condensare, precum cele de la Immergas sunt doar un prim exemplu în ceea ce privește consumul redus de energie și încălzirea eficientă.

Investește în izolație

Probabil ai auzit deja acest sfat și, chiar dacă apartamentul tău nu face încă parte dintr-un bloc reabilitat, probabil ai luat deja măsuri în acest sens. Prin căldura pe care o acumulezi în casă în timpul anului datorită izolației termice, economisești substanțial cheltuielile de căldură din timpul toamnei și al iernii.

Poate că nu îți vei izola casa în acest an (nici nu e recomandat să faci asta, de exemplu, într-un sezon) ploios, însă poți solicita un certificat energetic pentru un preț mic, astfel încât să îți dai seama cât ai putea economisi cu o izolație eficientă. Dacă, la ca mulți români, ai investit deja în geamuri termopane, asigură-te că acestea sunt în stare bună înainte de venirea gerurilor.

Redu temperatura termostatului în timpul nopții

Pentru a aplica acest sfat, depinde doar de tine cât de bine te poți adapta frigului de dimineață. Sunt mulți care preferă temperaturile joase deoarece îi înviorează. Alții, în schimb, nu suportă fiorii zorilor reci. În oricare din cele două categorii te-ai încadra, ai putea să investești și în haine sau așternuturi mai groase. Până la urmă, nu te poți aștepta să ai facturi reduse dacă vrei să stai iarna în casă în pantaloni scurți.

Nu uita că dacă scazi temperatura termostatului în timpul nopții cu aproximativ 10 grade, poți economisi chiar și 10% din costurile de căldură.

Ia în considerare un umidificator

Nu doar temperatura din casă este cea care contribuie la confortul termic din locuința ta, ci și umiditatea. De fapt, cele două sunt foarte strâns legate. Dacă simți constant frig în casă, este posibil să ai de a face cu un aer prea uscat. Un aer puțin mai umed va capta mai bine căldura și te va ajuta să te simți mai confortabil chiar și atunci când termostatul este setat la o temperatură mai joasă.

Alege LED

Nu uita că, odată cu venirea sezonului rece, zilele devin mai scurte. Astfel, vei fi nevoit să ții lumina aprinsă în casă un timp mai îndelungat, ceea ce îți va crește simțitor și costurile de energie electrică.

Chiar dacă becurile LED sunt mai scumpe, ele sunt mai durabile decât bătrânele becuri incandescente și consumă mult mai puțin curent electric. De aceea, o casă luminată doar cu becuri LED va avea facturi de lumină mult mai mici.

Nu uita să mergi pe LED și când vei alege decorațiunile de Crăciun de anul acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » 5 moduri de reduce costurile facturilor din sezonul rece