Antena Meniu Search
x

5 sfaturi pentru un somn liniștit

Una dintre cele mai importante baze pentru o sănătate foarte bună, indiferent de vârstă, este somnul. Beneficiile unui somn bun sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, ajută la menținerea unei greutăți optime, previne apariția diabetului zaharat, etc.

de Redactia Observator

la 26.03.2020, 16:01

5 sfaturi pentru un somn liniștit - Pexels

Una dintre cele mai importante baze pentru o sănătate foarte bună, indiferent de vârstă, este somnul. Beneficiile unui somn bun sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, ajută la menținerea unei greutăți optime, previne apariția diabetului zaharat, scade riscul apariției problemelor cardiovasculare, îmbunătățește memoria, crește apetitul sexual etc.

Experții susțin că orele de somn bun sunt vitale pentru orice categorie de vârstă, după cum urmează: 

  • În cazul copiilor: 10 - 11 ore de somn; 

  • În cazul adolescenților: 8,5 - 9,5 ore de somn;

  • În cazul adulților: 7 -9 ore de somn. 

Pentru a fi sigur că te bucuri de un somn odihnitor în fiecare noapte, poți recurge la o  mulțime de schimbări benefice, atât în lista cu obiceiuri personale, cât și în decorul dormitorului tău: 

  1. Sfaturi pentru un somn liniștit - Deconectează-te

Cu aproximativ o oră înainte de somn, evită să mai stai pe laptop, smartphone sau tabletă. Lumina albastră pe care ecranele acestor device-uri o pot produce, reprezintă cea mai mare sursă de inhibare a somnului, conform studiilor făcute de cercetătorii Universității din Köln. În locul acestora, poti citi. Dă-le o șansă cărților, înainte de culcare, pentru că cititul este unul dintre cele mai bune somnifere “alternative” de care oamenii dispun astăzi. 

  1. Sfaturi pentru un somn liniștit - Fără alcool înainte de somn

Chiar dacă îți poate schimba starea de spirit într-una mult mai bună, alcoolul înainte de culcare nu oferă o odihnă optimă. Chiar dacă te poate face să adormi mult mai repede, în timpul etapelor clasice ale somnului, alcoolul îngreunează procesul de respirație, împiedicând organismul să se relaxeze așa cum ar trebui. Mai mult decât atât, consumul de alcool înainte de culcare favorizează dezvoltarea apneei de somn, afecțiune mult mai cunoscută sub denumirea de...sforăit. 

  1. Sfaturi pentru un somn liniștit - Cumpără o saltea bună 

De foarte multe ori,  trezirile frecvente din timpul nopții și durerile localizate la nivelul spatelui sunt determinate de calitatea saltelei pe care dormi. Cu salteaua potrivită necesităților tale, te vei bucura de un somn mult mai odihnitor. Principalele modele dintre care poți alege sunt: saltelele relaxa, saltelele cu spumă poliuretanică, saltelele cu memory foam și saltelele latex, fiecare model având avantajele sale clare, pentru calitatea somnului tău. Internetul este plin de site-uri cu informații utile, din care poți afla mai multe despre beneficiile unei saltele de pat calitative.

  1. Sfaturi pentru un somn liniștit - Fără lumini în dormitor 

Organismul uman reacționează în funcție de stimulii externi din mediul înconjurător, cu care acesta intră în contact. În cazul în care ești expus la lumină, organismul reacționează în consecință, menținând o stare activă. Într-un spațiu aflat în beznă, semnalul pe care creierul îl transmite corpului indică iminența unei stări de somn. De aceea, este recomandat ca în camera de somn să dormi mereu în întuneric deplin, acoperind foarte bine geamurile cu o draperie de culoare închisă și scoțând din priză electrocasnicele cu LED-uri sau display-uri luminoase. Pentru un somn odihnitor, îți mai recomandăm și purtarea unei măști pentru ochi. 

  1. Sfaturi pentru un somn liniștit - Remedii din farmacii 

La final, este important să precizăm și remediile din farmacie pentru somn liniștit și relaxare. Îți recomandăm ceaiurile sau comprimatele ce conțin valeriană și melatonină, doi dintre cei mai buni aliați ai tăi în fața insomniilor nocturne. Acestea reduc activitatea musculară și permit relaxarea, astfel încât organismul să intre mult mai ușor în prima etapă a somnului. Chiar dacă acestea nu necesită prescripție medicală, poți cere mai multe informații farmacistului, atunci când vrei să cumperi cele mai bune soluții pentru somn liniștit și relaxare. 

Ține cont de faptul că somnul reprezintă un element-cheie pentru favorizarea unui stil de viață sănătos. Respectă cele 5 sfaturi de mai sus și vei observa îmbunătățiri favorabile, în privința calității somnului tău.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 5 sfaturi pentru un somn liniștit