Antena Meniu Search
x

5 sfaturi pentru a scăpa repede de o răceală

Răceala este o viroză respiratorie care apare în special în sezonul rece și se manifestă prin dureri de cap, nas înfundat, strănut, gât inflamat și febră, toate acestea generând o stare generală de rău. Mulți confundă răceala cu gripa, deoarece simptomele sunt asemănătoare, însă în cazul gripei, se manifestă mult mai acut, fiind vorba de o boală infecțioasă acută, cauzată de virusul gripal. De asemenea o altă deosebire importantă constă în faptul că gripa este o boală foarte contagioasă, spre deosebire de răceală, care doar în 70% din cazuri este de natură virală, restul cazurilor fiind bacteriene.

de Redactia Observator

la 22.05.2020, 17:23

5 sfaturi pentru a scăpa repede de o răceală
5 sfaturi pentru a scăpa repede de o răceală - pixabay.com
  • Sfaturi utile pentru a scăpa de o răceală
  • Lichidele și fructele grăbesc vindecarea

În afară de tratamentul medicamentos specific există și o serie de remedii pentru răceala și gripă, cu ajutorul cărora te poți trata acasă, însă numai în cazul în care ai făcut o formă ușoară a bolii. Pentru cazurile severe este obligatoriu un consult medical de specialitate.

 Aceste remedii funcționează în special în cazul răcelilor, care sunt provocate de agenți virali mai puțin periculoși, iar pe cele mai cunoscute le regăsești în rândurile următoare.

Consumă multe lichide

Transpirația și nasul care curge „ca la robinet” fac ca organismul să piardă multe fluide atunci când ești răcit, iar astfel apare riscul deshidratării. Pentru ca asta să nu se întâmple, trebuie să înlocuiești fluidele pierdute, iar asta o poți face consumând mai multe lichide. Te poți hidrata bând multă apă, dar și sucuri naturale și ceaiuri. De asemenea, în apă este indicat să adaugi și câteva felii de lămâie sau niște ghimbir, care ajută la întărirea imunității organismului.

Șosetele cu oțet

Considerat de mulți un „leac băbesc”, acest remediu este foarte eficient, dovadă stând și faptul că este folosit din cele mai vechi timpuri. Șosetele cu oțet se poartă pe timpul nopții, iar pentru asta ai nevoie de două perechi - una din bumbac, cealaltă din lână. Mai întâi încălzește-ți picioarele într-un lighean cu apă caldă, apoi încalță șosetele din bumbac pe care le-ai îmbibat cu oțet. Peste ele, trage șosetele din lână, după care trebuie să te bagi în pat și să stai acoperit pe tot parcursul nopții cu o pătură groasă. Acest remediu stimulează circulația sângelui și activează vasele limfatice, iar dimineață, starea de rău va fi mult ameliorată sau va dispărea cu desăvârșire.

Semințele de leuștean

Sunt indicate pentru calmarea durerilor în gât, ca alternativă naturală la pastilele de supt pe care le găsești în farmacii. Ai nevoie de o jumătate de linguriță cu semințe de leuștean, pe care le poți găsi în magazinele naturiste, iar acestea trebuie mestecate bine înainte de a le înghiți. Efectul îl vei simți rapid, când durerea de gât va scădea în intensitate și astfel vei putea să mănânci normal, fără a te strâmba de durere la fiecare înghițitură.

Mănâncă citrice și supe calde

Vitamina C este o armă eficientă împotriva răcelii, așa că trebuie să îi mărești aportul în organism atunci când ești răcit, iar pentru asta trebuie să consumi mai multe citrice. Lămâile, portocalele, grapefruit-ul constituie surse naturale bogate în vitamina C și te ajută să învingi boala, dacă le consumi zilnic.

De asemenea, și supa caldă de pui face minuni, mai ales dacă adaugi cât mai multe legume proaspete. Nu uita nici de pătrunjel, pentru că și el este o sursă importantă de vitamina C.

Masajul în zona pieptului

Dacă tusea te chinuie atunci când ești răcit, un remediu folosit în medicina chineză te poate ajuta să scapi de această problemă. Este vorba de masajul pieptului cu un ulei cu efect de încălzire, ingredientul recomandat de experții în medicina chineză fiind uleiul de susan. Acesta se încălzește ușor, de preferat pe calorifer sau altă sursă similară de încălzire, după care se adaugă câteva picături de uleiuri esențiale. Se recomandă uleiul esențial de rozmarin, care calmează durerile musculare, și cel de tămâie, care are proprietăți antiseptice și efect antiinflamator.

Aceste remedii sunt eficiente de cele mai multe ori, însă dacă simptomele neplăcute persistă sau se acutizează, este cazul să apelezi la un tratament recomandat de un specialist, așa că nu întârzia să te adresezi unui medic și în nici un caz nu apela la automedicație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » 5 sfaturi pentru a scăpa repede de o răceală