Antena Meniu Search
x

6 lucruri pe care trebuie să le faci ca să înveți limba engleză

Să cunoști o limbă străină depășește ideea de “moft”, mai ales în cazul în care limba respectivă îți oferă o libertate uluitoare de cunoaștere, fiind totodată un numitor comun între atât de mult popoare din această lume.

de Redactia Observator

la 12.06.2019, 15:49

Ce trebuie să faci ca să înveți limba engleză
Lucruri pe care trebuie să le faci ca să înveți limba engleză - pxhere

Să cunoști o limbă străină depășește ideea de “moft”, mai ales în cazul în care limba respectivă îți oferă o libertate uluitoare de cunoaștere, fiind totodată un numitor comun între atât de mult popoare din această lume.

În acest sens, limba engleză este poate cel mai potrivit exemplu, iar dacă nu ai învățat-o până acum, grăbește-te să o faci. Spunem asta pentru că indiferența față de cunoașterea acestei limbi străine te expune extrem de mult:

  • Pierzi din start șansa unui job foarte bun, în care limba engleză poate juca un rol determinant;

  • Accesul la educația online este limitat, pentru că ponderea de cursuri în limba engleză este zdrobitoare, comparativ cu materialul didactic românesc (text, video etc).

Vestea bună este că această limbă de circulație internațională se învață foarte ușor. Iată cum arată planul de acțiune pe care noi ți-l propunem:

Dezvoltarea cunoștințelor de bază

1. Ascultat

Ascultatul este un exercițiu excelent, ce îți permite familiarizarea cu dicția și fluxul discuțiilor în engleză. Cu cât acorzi mai mult timp acestei faze incipiente, cu atât îți va fi apoi mai ușor să îmbini cuvinte și expresii, pentru a construi un discurs cursiv și natural.

Sfaturi practice:

  • Uită-te la filme și documentare, ascultă posturi de radio și podcast-uri în limba engleză; este un exercițiu pe care trebuie să îl repeți în fiecare zi;

  • Pentru început, este important să înțelegi ideile generale și subiectele dezbătute, reducând ulterior analiza discursului, până la nivel de fraze și cuvinte.  

2. Citit

Este un exercițiu de identificare, memorare și înțelegere a unor cuvinte noi, pe care le poți găsi în reviste sau pe site-uri cu un conținut în limba engleză. Repetabilitatea din spatele acestui exercițiu îți permite să dezvolți vocabularul.

Sfaturi practice:

  • Scrie într-un caiet toate cuvintele în engleză pe care nu le înțelegi;

  • Cumpără un dictionar englez-roman / roman-englez pentru a descifra sensul acestor cuvinte, încercând să le utilizezi ulterior, în etapa de scris a procesului de învățare.

3. Scris

La acest capitol, rețelele de socializare sunt cel mai bun mai bun loc în care îți poți exersa scrisul în engleză. Fă-ți prieteni noi din alte țări, cu care să vorbești pe chat, fii activ în grupuri din diferite domenii, în care se discută fluent engleza. Poți avea chiar și un un blog în care să scrii periodic, pe măsură ce faci progrese.

Sfaturi practice:

  • După ce ai avansat, întoarce-te la primele articole pe care le-ai scris în engleză, găsește greșelile din texte și transformă-le în fraze corecte;

  • Scrie materiale din ce în ce mai lungi și încearcă să cronometrezi de fiecare dată timpul petrecut în fața monitorului.

4. Vorbit

La fel ca scrisul, vorbitul constant în această limbă permite deprinderea unei cursivități și a unor conexiuni firești între cuvinte. Vei vedea că, pe măsura ce avansezi cu acest exercițiu, îți va veni mult mai ușor să găsești cuvântul potrivit pentru a exprima un anumit lucru.

Sfaturi practice:

  • Cel mai simplu mod prin care poți vorbi engleza: conversațiile cu persoane de altă naționalitate. Frecventează locuri și evenimente în care se adună străini - baruri, evenimente private, adunări în care se învață public speaking - și pune în practică tot ce ai învățat;

  • Pentru studenți, programele de tip Erasmus sunt cea mai bună soluție pentru dezvoltarea unei comunicări cursive în limba engleză.

Îmbunătățirea timpilor de învățare

5. Evaluarea și ajustarea greșelilor

Nu-ți fie frică de greșeli, pentru că teama de a greși, atunci când vorbești într-o limbă străină, te inhibă. Te afli în plin proces de învățare a unui set nou de cunoștințe, deci ești liber să greșești!

Cum spuneam și mai sus, greșelile vor fi ajustate cu timpul, pe măsura ce vei progresa. Vorbește și scrie cât mai mult posibil, absorbind în același timp feedback-ul celor din jur în privința greșelilor pe care le faci.  

6. Stabilirea unor obiective de învățare

Care este motivul pentru care vrei să înveți limba engleză? Vrei să obții o acreditare? Speri la un job mult mai bine plătit? Simți că vrei să cunoști mai multe informații despre un anumit subiect, iar engleza este cel mai bun prin care poți avea acces la datele respective?

Indiferent de motivul pe care îl ai, setarea unui obiectiv te face să fii mult mai determinat. Așadar, stabilește-ți un scop clar și construiește-ți un plan eficient de învățare, structurat în pași și metode de lucru, ca cele despre care am vorbit în primele patru puncte.

Engleza deschide uși, indiferent de contextul la care ne raportăm. Așadar, tot ce trebuie să faci este să înveți în fiecare zi câte ceva nou din această limbă, repetând cu pasiune și ajustându-ți propriile greșeli pe măsură ce progresezi!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 6 lucruri pe care trebuie să le faci ca să înveți limba engleză