Antena Meniu Search
x

Aprilie 2018, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Meteorologii anunţă apariţia unui fenoment extrem în această vară

Agrometeorologii anunţă apariţia unui fenoment extrem care ne va afecta în această vară. Am avut cea mai călduroasă lună aprilie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Agrometeorologii anunţă apariţia unui fenomen extrem care ne poate afecta în această vară
Agrometeorologii anunţă apariţia unui fenomen extrem care ne poate afecta în această vară

Agrometeorologii anunţă apariţia unui fenoment extrem care ne va afecta în această vară. Am avut cea mai călduroasă lună aprilie din istoria măsurătorilor meteorologice şi sunt zone din ţară, mai ales în sud, unde nu a mai plouat de peste trei săptămâni. Situaţie în care începe să se facă simţită seceta, cele mai periclitate fiind culturile de porumb şi grâu.

Au fost temperaturi în aer în jurul valorii de 30 de grade în vest, sud şi est, în ultimele 20 de zile, iar media precipitaţiilor a fost cu mult sub media normală. Practic, media e de 18,2 litri/mp, doar 35% din normal, adica  51 litri/mp. Mai mult, în Oltenia şi Dobrogea media cantităţilor de precipitaţii a fost de doar 13% din valoarea normală a perioadei.

"Avem un deficit de precipitații în mai multe regiuni din Moldova, estul Munteniei și chiar Transilvania. Situația din stratul superficial de sol este cauzată de precipitații puține. A fost una dintre cele mai secetoase luni de aprilie din 1961. Au fost temperaturi mult peste cele obișnuite", a declarat Mihai Hustiu, meteorolog la ANM.

În aceste condiţii se înregistrează deficit de umiditate în sudul, centrul și sud-vestul Dobrogei, sud-vestul, sudul și centrul Transilvaniei, nord-estul, estul, sud-estul, centrul și sudul Moldovei, estul și nord-estul Munteniei.

Dacă temperaturile vor rămâne şi în mai la fel de ridicate şi va ploua la nivelul lunii aprilie, atunci pericolul secetei este extrem de ridicat pentru vara care urmează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Aprilie 2018, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Meteorologii anunţă apariţia unui fenoment extrem în această vară