Antena Meniu Search
x

Alegerea scărilor interioare - tipuri, modele, forme, materiale

Atunci când beneficiezi de o construcţie cu etaj, alegerea scărilor interioare este esenţială, reprezentând atât elemente funcţionale, cât şi decorative, menite să completeze designul întregii locuinţe.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:53

Alegerea scărilor interioare
Alegerea scărilor interioare - tipuri, modele, forme, materiale - Pixabay

Atunci când beneficiezi de o construcţie cu etaj, alegerea scărilor interioare este esenţială, reprezentând atât elemente funcţionale, cât şi decorative, menite să completeze designul întregii locuinţe. Amplasate în locul potrivit, scările interioare vor reuşi să impresioneze, indiferent de model, formă sau materialele folosite. În acest articol, îţi prezentăm cum poţi alege scările interioare în funcţie de tipuri, materiale sau forme, pentru a găsi stilul potrivit pentru casa ta, astfel încât să contribuie decisiv la aspectul său final.

Clasificarea scărilor interioare în funcţie de tip

Atunci când vrei să alegi scări interioare pentru casă, te poţi îndrepta către mai multe soluţii, în funcţie de criteriul de clasificare. În funcţie de înălţimea treptelor, vei putea opta pentru scări interioare cu trepte joase, medii, înalte sau abrupte. După forma rampelor, scările interioare se împart în mai multe categorii: cu rampe drepte sau balansate, cu rampe în unghi de 90 de grade, cu o rampă dreaptă şi una curbată, sau cu rampe la 180 de grade. În funcţie de destinaţia scărilor, acestea pot fi principale sau secundare, cele principale fiind folosite în în cadrul locuinţelor cu un singur etaj. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante criterii de clasificare a scărilor interioare, pe care le poţi alege pentru a-ţi decora casa cât mai eficient.

Clasificarea scărilor interioare în funcţie de model

În funcţie de locul în care vei amplasa scara şi luând în considerare şi spaţiul pe care îl ai la dispoziţie, vei putea alege dintre mai multe configuraţii de scări:

  • Modele de scări interioare statement - sunt unele dintre cele mai moderne tipuri de scări, cu un design care poate fi integrat într-o casă spaţioasă.

  • Modele de scări interioare pentru spaţiile restrânse, cele mai potrivite fiind scările spiralate, fiindcă ocupă spaţiul pe verticală. Alegerea scărilor atunci când ai la dispoziţie un spaţiu mic nu este uşoară, întrucât poţi găsi cu greu forma şi structura care să se potrivească.

  • Modele de scări interioare pentru pod şi mansardă. În această categorie intră scările clasice sau cele retractabile, din lemn sau metal. În cazul în care te bucuri de un spaţiu de dimensiuni mari, ai şansa de a alege şi o scară cu mai multe rampe.

  • Modele de scări interioare pentru hol - În această situaţie, scara clasică şi cea circulară sunt modelele cel mai indicate, deoarece spaţiul disponibil nu este atât de mare.

  • Modele de scări interioare pentru birou - Aceste modele sunt unele dintre cele mai spectaculoase, deoarece spaţiul de care dispui sub scară, poate fi folosit pentru a crea o bibliotecă, pentru un design clasic, cu o singură rampă.

  • Modele de scări interioare pentru living - Dacă spaţiul îţi permite, vei putea să optezi pentru modele de scări interioare cu mai multe rampe.

Clasificarea scărilor interioare în funcţie de formă

Poţi alege scările pentru interior şi în funcţie de formă, care îi vor oferi spaţiului de locuit un design elegant şi modern. Scările drepte se potrivesc pentru spaţiile înguste, deoarece asigură un confort sporit în utilizare, în timp ce scările cu două rampe sunt folosite atunci când nu vrei ca înclinaţia să fie mare. Totodată, scările interioare cu mai multe rampe sunt indicate pentru spaţii mai ample, unde scara are mai multe destinaţii. De regulă, scările cu rampe multiple sunt folosite în spaţiile mai mari, pentru a oferi încăperii un design elegant şi fastuos.

Clasificarea scărilor interioare în funcţie de material

Atunci când alegi scările interioare, te poţi orienta către materiale clasice sau mai puţin obişnuite, care să îţi transforme casa într-un adevărat sanctuar. Dacă scările din lemn sau piatră se regăsesc printre preferatele tuturor, datorită integrării lor într-un design clasic şi elegant, scările din sticlă sau inox se potrivesc, mai degrabă, unui design ultra modern. Dacă doreşti să alegi scări interioare din lemn, te vei bucura de o multitudine de nuanţe, în funcţie de culoarea parchetului sau decorul din jur. În cazul scărilor din piatră, trebuie să te aştepţi la costuri mai ridicate, deoarece acestea îţi vor oferi un design somptuos, ideal pentru locuinţele de tip conservator. În plus, poţi opta şi pentru alegerea scărilor interioare din beton sau fier forjat, extrem de rezistente şi durabile, care se pot integra într-un design industrial, respectiv minimalist.

Un design corect şi funcţional al scărilor interioare poate aduce locuinţei un plus de eleganţă şi rafinament. Indiferent de stilul pe care doreşti să îl abordezi, poţi alege din numeroase modele de scări interioare, în funcţie de material sau formă, care să avantajeze cât mai bine spaţiul ales.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Alegerea scărilor interioare - tipuri, modele, forme, materiale