Antena Meniu Search
x

Alegeri SUA 2020. Promisiunile lui Donald Trump şi ale lui Joe Biden dacă vor câştiga votul americanilor

Aproape 100 de milioane de americani au votat deja anticipat sau prin corespondenţă, în timp ce alte zeci de milioane urmează să se prezinte marţi la urne pentru a alege între Donald Trump şi Joe Biden, într-un scrutin prezidenţial istoric. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 03.11.2020, 16:49

Donald Trump şi Joe Biden, faţă în faţă, la ultima dezbatere electorală
Donald Trump şi Joe Biden, faţă în faţă, la ultima dezbatere electorală - Profimedia Images
  • Zeci de milioane de americani urmează să se prezinte marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte.
  • Un magnat în domeniul imobiliar şi un veteran al politicii americane luptă pentru Casa Albă.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1. 

Un magnat în domeniul imobiliar, cu un mesaj populist, şi un veteran al politicii americane, care promite să panseze rănile unei ţări îndurerate, “luptă” să câştige încrederea americanilor pentru un mandat la Casa Albă.  

Iată care sunt promisiunile celor doi candidații pentru următorii patru ani: 

Criza COVID-19

Președintele Trump a înființat la sfârșitul lunii ianuarie un grup de lucru pentru a gestiona pandemia de coronavirus, despre care acum spune că și-a îndreptat atenția spre „siguranța cetăţenilor”. Republicanul  a anunţat, de asemenea, că va susţine, în principal, dezvoltarea rapidă a tratamentelor și vaccinurilor împotriva coronavirusului, direcționând 10 miliarde de dolari către astfel de proiecte, scrie BBC.

Contracandidatul său, Joe Biden, dorește să înființeze un program național de monitorizare a contacţilor persoanelor infectate, să creeze cel puțin 10 centre de testare în fiecare stat și să ofere tuturor americanilor teste gratuite pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. 

Climă

Președintele Trump se declară un sceptic cu privire la schimbările climatice și dorește să continue exploatarea resurselor de petrol şi gaze naturale. El s-a angajat ca până la finalul anului să retragă SUA din Acordul Climatic de la Paris.

Pe de altă parte, candidatul democrat spune că, dacă va fi ales preşedinte, se va alătura din nou acordului climatic de la Paris şi dorește ca SUA să reducă la 0 emisiile de dioxid de carbon, până în 2050.

 Locuri de muncă 

Dacă va fi reales, miliardarul republican s-a angajat să creeze 10 milioane de locuri de muncă în 10 luni și să creeze un milion de noi afaceri. El dorește să reducă impozitul pe venit și să ofere companiilor credite fiscale pentru a le stimula să păstreze locurile de muncă în SUA. 

Joe Biden vrea să crească impozitele pentru persoanele cu venituri mari, dar spune că această măsura ar avea impact doar asupra celor care câștigă peste 400.000 de dolari pe an. Democratul susține şi creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră de la 7,25 dolari pe oră, cât este valoarea din prezent. 

Sănătate 

Președintele Trump vrea să abroge Actul de îngrijire accesibilă (ACA) adoptat sub predecesorul său Barack Obama, şi să introducă o formă îmbunătăţită a acestuia, dar nu a oferit un plan detaliat. Președintele propune, de asemenea, scăderea prețurilor la medicamente.

Biden, în schimb, vrea să protejeze și să extindă Obamacare. Democratul mai promite şi că va oferi tuturor americanilor opțiunea de a se înscrie într-un plan de asigurări de sănătate public similar cu Medicare.  

Politică externă 

Președintele Trump a reiterat promisiunea de a reduce numărul trupelor americane în străinătate, în timp ce continuă să investească în armată. 

Fostul vicepreşedinte american promite să "repare" imaginea SUA în străinătate şi să recâştige încrederea aliaţilor. El promite că va elimina tarifele impuse Chinei dar în schimb va pune statul asiatic faţă în faţă cu o coaliţie internaţională pe care „nu-și va permite să o ignore”. 

Armament  

Președintele Trump susţine dreptul americanilor de a purta arme. După atacurile armate din 2019, liderul de la Casa Albă a propus o înăsprire a legislaţiei privind controlul armelor, dar nimic nu s-a concretizat. 

Biden propune interzicerea armelor de asalt, limitarea numărului de arme pe care o persoană le poate cumpăra la una pe lună și facilitarea chemării în judecată a producătorilor și vânzătorilor de arme neglijenți. El promite şi că va finanţa, de asemenea, mai multe programe de cercetare în prevenirea violenței armate. 

Citeşte şi: Alegeri SUA 2020: Realizările şi eşecurile lui Donald Trump în cei patru ani de preşedinţie

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA 2020. Promisiunile lui Donald Trump şi ale lui Joe Biden dacă vor câştiga votul americanilor