Antena Meniu Search
x

Alertă în Vrancea. Bărbat suspect de antrax, internat de urgenţă. Şi fiul său ar avea simptome de boală

Suspiciune de antrax în Vrancea. Un bărbatul este internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău, fiind suspectat de antrax.

Suspiciune de antrax în Vrancea. Autorităţile locale sunt în alertă după apariţia unei suspiciuni de antrax la un cioban care împreună cu alte două persoane are în administrare o stână de aproximativ 600 de animale. Bărbatul este internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău.

Potrivit directorului DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, suspiciunea a apărut la un cioban de la Măicăneşti, care are în grijă împreună cu alte două persoane un efectiv de circa 600 de oi. Se pare că şi fiul său ar avea unele simptome de boală.

Imediat cum a apărut suspiciunea, specialiştii din Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară au demarat o anchetă. Au fost prelevate probe de la toate cele 600 de animale şi au fost trimise la laborator, dar semnele clinice nu indică faptul că animalele sunt bolnave. Dacă ar fi avut antrax, ovinele ar fi avut febră şi ar fi murit pe capete, într-un timp foarte scurt, susţin specialiştii DSVSA. 

Chiar dacă nu există simptome de boală, specialiştii au impus o serie de măsuri. Au delimitat zona de păşunat astfel încât nici un alt animal să nu ajungă la stâna respectivă. Pe de altă parte, până ce vor fi disponibile rezultatele analizelor de laborator, care să confirme sau să infirme boala, laptele strâns de la aceste animale  va fi distrus.

Ciobanul în cazul căruia există suspiciunea de antrax este internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani. Bărbatul este izolat, suspiciunea fiind de antrax cutanat, o formă a bolii mai puţin gravă decât antraxul pulmonar sau cel gastro-intestinal.

Antraxul este o boală infecţioasă produsă de un bacil foarte rezistent, comună omului şi animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine si ovine. Transmiterea la oameni se face prin intermediul contactului cu animalele infectate, dar poate apărea şi ca urmare a

inhalării aerului care conţine sporii bacilului. Boala afectează în special persoanele care manevrează pielea animalelor, fermieri, măcelari şi veterinari sau pe cele care torc lâna.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Alertă în Vrancea. Bărbat suspect de antrax, internat de urgenţă. Şi fiul său ar avea simptome de boală