Antena Meniu Search
x

Alertă de ploi, vijelii și grindină în sud-estul țării. Cod roșu de inundații în Vaslui și Galați

Administrația Națională de meteorologie a emis, marți, o avertizare cod portocaliu de ploi puternice, vijelii și grindină pentru județele Galați, Vrancea și Vaslui. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 29.09.2020, 10:05

Furtuni și ploi puternice în sud-estul țării
Alertă de ploi, vijelii și grindină în sud-estul țării. Cod roșu de inundații în Vaslui și Galați - istockphoto.com / Facebook / imagini ilustrativă
  • Este cod portocaliu de ploi și vijelii în județele Galați, Vrancea și Vaslui.
  • De asemenea, un număr de 28 de judeţe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit meteorologilor ANM, în mai multe localități din județele Galați, Vrancea și Vaslui se vor înregistra ploi care vor depăși local 35 - 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului.

Avertizarea cod portocaliu este în vigoare până la ora 11.00.

De asemenea, mai mult de jumătate din țară este vizată de o avertizare meteo de furtuni și ploi abundente.

Până la ora 12.00, un număr de 28 de judeţe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică.

Cod roșu de inundații pe râuri din Vaslui și Galați

Tot în această dimineață, hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județele Vaslui și Galați, fiind anunțate depășiri ale cotelor de pericol pe râuri din bazinul hidrografic Elan.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Elan, din județele Vaslui și Galați.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Elan – bazin amonte S.H. Murgeni.

Avertizarea cod roșu este în vigoare până la ora 15.00.

Prognoza meteo 29 septembrie

Vremea se va rãci faţã de ziua anterioarã şi va fi în general instabilã. În jumãtatea de nord a ţãrii, cerul va fi mai mult noros, temporar va ploua şi îndeosebi prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi 20...25 l/mp, iar cu precãdere în Moldova şi zona de munte, izolat 40 l/mp.

În restul teritoriului cerul va avea înnorãri temporare, iar ploi în general slabe se vor semnala mai ales în prima parte a zilei. Pe parcursul zilei, în est şi sud-est, aversele vor mai fi însoţite şi de descãrcãri electrice.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montanã, iar local şi temporar şi în regiunile sudice, sud-vestice şi centrale.

Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 23 de grade.

Articol realizat cu ajutorul informațiilor obținute de Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Alertă de ploi, vijelii și grindină în sud-estul țării. Cod roșu de inundații în Vaslui și Galați