Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: "La intrarea în magazine nu se face termoscanare. Să le explicăm oamenilor!"

Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă de fapt cu aparatele care afișează temperatura și care sunt folosite la intrarea în supermarket-uri, stârnind adevărate scandaluri: "La intrarea în magazine nu se face termoscanare. Să le explicăm oamenilor!"

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 25.05.2020, 16:18

Coronavirus în România
Aparate de măsurare a temperaturii, la intrarea în magazine - Facebook
  • "Întâi faci campanie de informare, apoi iei decizia".
  • Reperul e temperatura de 37,3 grade.

La intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura, a declarat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. El a explicat unde se face de fapt termoscanare.

"Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.

Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane.

Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. Dacă folosim un termen mult mai simplu, măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade. Trebuie să explicăm oamenilor.

Pe acelaşi subiect

Unul dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura.

Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru.", a explicat Alexandru Rafila.

Rafila a explicat și că se ia ca reper temperatura de 37,3 grade, întrucât dispozitivele de măsurare a temperaturii au marjă de eroare de plus – minus 0,2 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila: "La intrarea în magazine nu se face termoscanare. Să le explicăm oamenilor!"