Antena Meniu Search
x

Amsterdamul are un primar femeie, pentru prima dată în istorie

Amsterdamul, capitala Olandei, şi-a desemnat prima femeie primar din istorie, pe Femke Halsema.

Capitala Olandei are un primar femeie, pentru prima oară în istorie - www.ad.nl

Amsterdamul, capitala Olandei, şi-a desemnat prima femeie primar din istorie, pe Femke Halsema.

Deşi majoritatea oraşelor mari din Olanda au avut primari femei, capitala nu a fost niciodată condusă de o femeie. Halsema este fostul lider al partidului de stânga Groenlinks şi a declarat că este „fericită, mândră şi onorată”.

Nominalizarea lui Halsema de către consiliul oraşului trebuie să fie aprobată de guvern şi rege dar aceste proceduri sunt mai degrabă formalităţi.

Ea îi urmează la primărie lui Eberhard van der Laan, care a murit anul trecut.

Nominalizarea lui Halsema vine la câteva luni după ce un grup de 45 de femei importante din Amsterdam au cerut printr-o scrisoare deschisă ca o femeie să preia funcţia. „Pentru o capitală care se consideră emancipată, care promovează diversitatea, este tolerantă şi progresistă, situaţia actuală devine ruşinoasă”, se arată în scrisoare.

În total, 114 persoane au aplicat pentru funcţia de primar în două runde. În prima rundă, 29 de persoane au aplicat, dintre care doar patru aveau experienţă în funcţii administrative aşa că a fost nevoie de o a doua rundă, când au aplicat 85 de persoane.

Van der Laan a murit în octombrie 2017 şi ocupase funcţia timp de şapte ani. Jozias van Aartsen este primar interimar în prezent, iar Halsema este aşteptată să preia funcţia luna viitoare.

În Olanda, Consiliul din fiecare municipalitate nominalizează un candidat pentru primărie care trebuie aprobat apoi de guvern.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Amsterdamul are un primar femeie, pentru prima dată în istorie