Antena Meniu Search
x

Andrea Iannone, acuzat de dopaj, a primit 4 ani de suspendare după apel, mai mult decât dublu: "I-au încheiat forţat cariera"

Cariera MotoGP a pilotului Andrea Iannone pare să se fi încheiat, după ce Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) nu numai că a respins apelul său pentru anularea unei interdicții de dopaj de 18 luni, dar s-a alăturat pe deplin recursului WADA și a mărit interdicția italianului la o perioadă dezastruoasă de 4 ani.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 10.11.2020, 16:28

Cariera unui pilot foarte talentat pare a se fi încheiat, după decizia dezastruoasă a CAS - Andrea Iannone - Facebook
  • Pilotul susţine că de vină ar fi carnea consumată în Malaezia
  • Curtea de Arbitraj Sportiv a fost neînduplecată

Pilotul de 31 de ani a insistat că a ingerat, fără să știe, steroidul interzis Drostanolone, consumând carne contaminată, în timp ce se afla în Malaezia, pentru marele premiu din noiembrie, anul trecut.

Totuşi, CAS a decis că: "Andrea Iannone nu a putut furniza nicio dovadă convingătoare pentru a stabili că încălcarea regulii antidoping pe care a comis-o a fost neintenționată. În consecință, comisia a constatat că gestul comis de Andrea Iannone trebui tratat ca intenționat, în sensul normelor antidoping aplicabile și, prin urmare, a confirmat apelul WADA"

Presa internaţională a comentat imediat decizia în cazul lui Iannone, precizând că este, cel mai probabil, un sfârşit dramatic al carierei, pentru un pilot de calibrul său.

Andrea Iannone, câștigător de patru 125 GP-uri, opt GP-uri de Moto2, plus o victorie în MotoGP cu Ducati, nu va mai putea concura din nou până în sezonul 2024.

Aprilia ținuse un loc deschis pentru Iannone anul viitor, în așteptarea apelului CAS, dar va trebui acum să găsească un pilot alternativ. Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Jorge Lorenzo și Bradley Smith au fost toți menţionaţi ca potenţiali înlocuitori.

Decizia pronunțată de Curtea Disciplinară Internațională FIM a fost anulată și înlocuită cu următoarea nouă decizie:

- Andrea Iannone este sancționat cu o perioadă de neeligibilitate de patru ani începând cu 17 decembrie 2019.

- Toate rezultatele competitive obținute de Andrea Iannone de la 1 noiembrie 2019 inclusiv, începând cu suspendarea sa, sunt anulate, cu toate consecințele rezultate, inclusiv decăderea oricăror medalii, puncte și premii.

La 3 noiembrie 2019, cu ocazia Campionatului Mondial FIM MotoGP din Sepang / Malaezia, italianul a fost supus unui control doping care a dezvăluit prezența Drostanolonei. În urma unei proceduri disciplinare interne, Curtea Disciplinară Internațională FIM a decis, la 31 martie 2020, ca Iannone să fie suspendat de la participarea la orice competiție sau activitate de motociclism pe parcursul a 18 luni începând cu 17 decembrie 2019.

Andrea Iannone a afirmat că sursa substanței interzise era carnea contaminată pe care a mâncat-o în Malaezia, înainte de Campionatul Mondial Sepang FIM MotoGP din 2019 și că, în consecință, ar trebui să fie achitat pe deplin și că decizia atacată ar trebui anulată.

WADA, pe de altă parte, a solicitat impunerea unei perioade de patru ani de neeligibilitate pe motiv că Andrea Iannone nu a reușit să stabilească la standardul cerut că originea substanței interzise din eșantionul său a rezultat din contaminarea cărnii și ca o consecință, impunerea unei perioade de patru ani de neeligibilitate a fost adecvată.

Grupul CAS a constatat că Andrea Iannone nu a reușit să stabilească nici tipul precis de carne pe care l-a consumat, nici originea cărnii menționate. Mai mult, grupul a constatat că nici Andrea Iannone, nici experții săi nu au putut stabili în mod specific că a existat o problemă de contaminare a cărnii cu Drostanolone în Malaezia. Prin urmare, grupul a considerat că a fost comisă o încălcare a regulii antidoping.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sport » Andrea Iannone, acuzat de dopaj, a primit 4 ani de suspendare după apel, mai mult decât dublu: "I-au încheiat forţat cariera"