Antena Meniu Search
x

Anunţ făcut de SRI: România, rută secundară pentru simpatizanţii ISIS

În contextul recentelor atacuri din Europa, “lupii singuratici” care au pus la cale atentate teroriste reprezintă o problemă majoră pentru România, anunţă Serviciul Român de Informaţii.

În contextul recentelor atacuri din Europa, “lupii singuratici” care au pus la cale atentate teroriste reprezintă o problemă majoră pentru România, anunţă Serviciul Român de Informaţii.

Aceste persoane, chiar dacă nu sunt membrii activi ai ISIS, răspund apelurilor făcute de liderii organizaţiei, mai spun ofiţerii de Informaţii.

În România nu au fost identificate astfel de cazuri, dar ţara noastră rămâne o rută secundară de tranzit pentru luptătorii europeni care pleacă în Siria şi Irak. SRI a transmis informaţii despre aceste persoane colegilor lor din alte ţări.

Franţa, Germania, Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările în care aşa-numiţii “lupi singuratici”, extremişti fideli ai organizaţiei Stat Islamic, au comis atacuri sângeroase.

Specialiştii avertizează că recentele atacuri din Europa au fost rezultatul unor acţiuni de propagandă pe internet. Totul a început în luna mai printr-un apel la violenţă transmis de Abu Mohamad al Adnani, purtătorul de cuvânt a ISIS.

“Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale “foreign fighters” (n.r. luptători străini) şi “returnees” (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul “solo terrorism”, anunţă Serviciul Român de Informaţii.”

În ultimele luni, experţii antitero au încercat să creeze un profil exact acestui tip de luptător fundamentalist. Atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi dintre cei care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Gruparea teroristă Stat Islamic a prins putere în 2014, atunci când liderul ei, Abu Bakr al-Bagdadi, a proclamat un aşa-zis califat islamic în Siria şi Irak. Organizaţia joacă un rol activ în războiul civil din Siria, ţară în care deţine teritorii importante. Mii de oameni trăiesc acolo sub legea terorii promovată de ISIS.

sursa: digi24

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Anunţ făcut de SRI: România, rută secundară pentru simpatizanţii ISIS