Antena Meniu Search
x

Verifică cele 5 aspecte-cheie înainte să cumperi un apartament în bloc vechi

Achiziția unei locuințe presupune cel mai mare grad de implicare din viața fiecăruia. Și vine la pachet cu nervi, timp pierdut, birocrație, dar și foarte multă incertitudine. Indiferent ce ai cumpăra, te vei lovi de o serie de întrebări specifice.

de Redactia Observator

la 19.09.2019, 13:30

Aspecte-cheie înainte să cumperi un apartament în bloc vechi
Verifică cele 5 aspecte-cheie înainte să cumperi un apartament în bloc vechi - Shutterstock

Achiziția unei locuințe presupune cel mai mare grad de implicare din viața fiecăruia. Și vine la pachet cu nervi, timp pierdut, birocrație, dar și foarte multă incertitudine. Indiferent ce ai cumpăra, te vei lovi de o serie de întrebări specifice.

Cât de bine sunt construite casele noi? Dar blocurile oare au respectat planurile inițiale? Rezistă? Ce capcane ascunde un apartament în bloc vechi?

Subiectul e larg, dar de data aceasta ne vom opri asupra apartamentelor din blocurile vechi. De cele mai multe ori, un apartament într-un bloc construit înainte de ‘90 e mai mic ca suprafață, comparativ cu un apartament nou, iar compartimentarea nu mai corespunde nevoilor actuale. Avantajul incontestabil al apartamentelor vechi este poziționarea și accesul la facilități sau mijloacele de transport în comun, ce vin la pachet cu un preț mai mic de achiziție. Dar sunt și alte aspecte cărora trebuie să le acorzi mare atenție înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.

Starea apartamentului

Ideal ar fi ca la vizionare (sau înainte de cumpărare) să mergi cu un specialist. Acesta poate fi un arhitect, inginer constructor sau structurist. În lipsa lui, verificarea vizuală a stării apartamentului ar trebui să înceapă cu pereții. Primul indiciu ți-l va da anul construcției blocului. Ferește-te de blocurile construite înainte de 1978-1979, deoarece normele de rezistență seismică nu au fost elaborate imediat după cutremurul din 1977 și unele clădiri erau în stadiul de proiect avansat sau chiar în construcție la data respectivă. Dacă totuși te decizi pentru un apartament mai vechi de 40 de ani, verifică cu atenție să nu existe crăpături, în special la pereții de rezistență.

De asemenea, verifică dacă pereții sunt uscați, curați, fără urme de igrasie sau mucegai. Un apartament ai cărui pereți au fost zugrăviți de curând ar putea să-ți ridice semne de întrebare, dacă proprietarul a încercat să ascundă astfel de probleme sub un strat de vopsea lavabilă. Dar igrasia și mucegaiul se pot detecta destul de ușor prin mirosul specific, neplăcut.

Fii cu mare băgare de seamă, în special dacă vrei să cumperi un apartament aflat la parter sau ultimul etaj. Întreabă proprietarul dacă izolația acoperișului a fost refăcută și verifică acest lucru. De asemenea, pentru apartamentele la parter, trebuie să te interesezi de hidroizolația blocului.

Pereții strâmbi (și majoritatea pereților din blocurile vechi sunt strâmbi) îți vor scoate bani serioși la renovare, deci ia în calcul și acest aspect. La fel și lipsa unor ferestre termopan de calitate. Petele de inundații pe pereți pot fi și ele semne ale unei alte probleme, la fel de grave.

Starea instalațiilor

Cele mai multe blocuri construite în comunism au instalații vechi. În lipsa unor asociații de proprietari cu inițiativă, care să fi înlocuit toate țevile blocului, cel mai probabil și blocul de care ești interesat are coloane de țevi de apă, scurgere sau căldură care au împlinit mai bine de patru decenii. Vârsta înaintată a țevilor și probabil coroziunea ar putea pune probleme mari pe viitor, iar înlocuirea unei coloane sau chiar a unui segment de țeavă nu e deloc ieftină. 

De cealaltă parte, instalațiile din apartament trebuie și ele verificate. Atât cele de apă și căldură, cât și instalațiile electrice. Degeaba a fost un apartament renovat, dacă instalația electrică este tot cea veche, cu cabluri din aluminiu. Schimbarea ei după cumpărare e mai mult decât necesară, din motive de siguranță. Dar asta presupune spargerea majorității pereților. Și așa ajungem la următorul aspect.

Modificări făcute de proprietar

Un apartament la care s-au făcut modificări sau recompartimentări poate ascunde capcane. Asigură-te, în primul rând, că acestea sunt menționate în cadastru, că a existat autorizație pentru ele, iar informațiile sunt actualizate și conforme cu realitatea. În caz contrar, e posibil să riști nu doar o amendă, ci să pierzi mult timp alergând după autorizații dacă vei dori să vinzi apartamentul la un moment dat.

Din nou, fii cu mare băgare de seamă dacă apartamentul este situat la parter. Mulți proprietari și-au construit balcoane, dar nu toți au respectat toți pașii legali. Chiar dacă pe moment s-ar putea să nu ai probleme, pe viitor există o mare posibilitate să fii nevoit să dărâmi construcția respectivă. Se poate întâmpla în cazul unei reabilitări, de exemplu, când blocul va fi inspectat înainte de începerea șantierului.

Actele

Cel mai bun sfat în privința actelor e să apelezi la un specialist pentru a verifica situația lor. Un notar sau un avocat pot face toate verificările necesare asupra actelor de proprietate, certificatului de atestare fiscală, documentației cadastrale, a extrasului de carte funciară și a certificatului de performanță energetică. De asemenea, poți afla dacă apartamentul este liber de sarcini fiscale sau dacă face sau nu obiectul unui litigiu.

De asemenea, dacă locuința respectivă face obiectul unei moșteniri, dacă există mai multe persoane care au cotă parte din proprietate, sau dacă a fost confiscat în urma neplății unui credit la bancă, notarul sau avocatul se pot asigura că toate condițiile legale pentru vânzarea acestuia au fost îndeplinite. În caz că apartamentul se vinde împreună cu obiecte din el (mobilier, electrocasnice etc.), acestea trebuie menționate în contract. Și, ca regulă generală de bază, orice înțelegere (verbală sau scrisă) trebuie parafată printr-un act încheiat în fața notarului. Doar așa te vei asigura că nu vor exista eventuale probleme. În plus, dacă proprietarul nu îți inspiră încredere, s-ar putea să fie mai bine să-ți asculți instinctul și să cauți un alt apartament.

Vecinii și cartierul

Un ultim aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi se referă la vecini și zona în care se află blocul. Ce trebuie verificat aici? În primul rând vezi care este situația restanțierilor din bloc. Prea mulți restanțieri sau o sumă restantă prea mare poate lăsa toți locatarii fără apă, căldură, gaze sau curent. La fel, discută cu vecinii și întreabă dacă există probleme legate de zonă, dacă li se pare că este nesigură, sau dacă există vecini care fac scandal sau probleme în mod curent în bloc. Și nu uita să studiezi bine zona din jurul blocului. Plimbă-te în voie, atât ziua, cât și seara târziu și vei vedea cum stau lucrurile de fapt sau cât de liniștită este zona respectivă. 

Lista aspectelor de mai sus nu e exhaustivă și poate fi completată, în funcție de caz, cu multe alte verificări. Cum spuneam, cumpărarea unui apartament necesită foarte multă atenție și implicare. Dar toate aceste verificări, deși sunt consumatoare de timp și nervi, te pot scuti de probleme mult mai mari pe viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Verifică cele 5 aspecte-cheie înainte să cumperi un apartament în bloc vechi