Antena Meniu Search
x

BAC 2016. O elevă din Vaslui a UIMIT o ţară întreagă prin AMBIŢIE şi VOINŢĂ. A făcut naveta, a devenit mamă şi cu toate acestea a obţinut 9.96 la BAC

Maria Elisa Pălimaru (18 ani), de la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui, a uimit o ţară întreagă după ce a reuşit să obţină la BAC 2016 aproape media 10, în ciuda faptului că în ultimul an de liceu a adus pe lume o fetiţă.

Maria Elisa Pălimaru (18 ani), de la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui, a uimit o ţară întreagă după ce a reuşit să obţină la BAC 2016 aproape media 10, în ciuda faptului că în ultimul an de liceu a adus pe lume o fetiţă.

Maria Elisa Pălimaru este dintr-un sat din apropiere de Vaslui şi a absolvit cel mai titrat liceu din Vaslui cu media 9.96, aceeaşi medie cu care a luat examenul de Bacalaureat, fiind cea mai bună elevă de la clasa de Ştiinţe Sociale.

În ultimul an de liceu, vestea că Maria va aduce pe lume un copil a bulversat pe toţi cei care o ştiau. Maria povesteşte că a rămas însărcinată “dintr-o întâmplare”, dar nu a dorit să renunţe la copil, considerând că “aşa a vrut Dumnezeu”.

A încercat, iniţial, să ascundă sarcina, purtând haine largi, până când nu mai avea cum să se ascundă. Cel mai dificil moment din viaţa ei a fost cel în care a trebuit să-şi anunţe familia că este însărcinată. Mama Mariei a suferit un adevărat şoc, având nevoie de psiholog pentru a ieşi din impas.

“A fost dramatic, tragic. M-am simţit prost, am simtit că am dezamagit. Părinţii mei aveau alte aşteptări şi a apărut sarcina. A fost greu pentru că m-am mărit deodată. Nu mai puteam face activităţi. Nu eram menajată. Făceam treaba acasă, trebuia să învăţ, apoi să merg la şcoală. Nu am vrut sub nicio formă să renunţ sau să îngheţ anul şcolar. Mi-ar fi fost greu sa revin în ritm”, a declarat Maria.

Maria a continuat să meargă la cursuri până în ultima lună de sarcină. În decembrie 2015, în vacanţa de Crăciun, a născut o fetiţă, perfect sănătoasă, de 4.150 de grame. După vacanţă, a continuat să meargă la cursuri. Mama ei a fost cea care avea grijă de fetiţă, cât timp Maria mergea la şcoală.

“Am mers la şcoală şi am vorbit cu profesorii. Toţi au spus că nu este nicio barieră, ea trebuie să îşi continue studiile, că este un copil bun şi noi să o susţinem. Mie mi-a fost greu, oamenii la ţară au prejudecăţi. A fost greu la început.”

Toate frustrările şi lacrimile Mariei s-au şters odată cu venirea pe lume a fetiţei, Amelia, Ami cum o alintă întreaga familie.

“A fost o fetiţă foarte cuminte, nu a plâns. La început a fost mai greu, ea îmi ştie programul, eu îi ştiu programul, când trebuie să doarmă, sa mănânce. Am putut să învăţ, să îmi fac un eseu, să merg la şcoală. Eu prind din clasă. Contează mult să aud eu ce spune profesorul. El dictează unele lucruri, dar vorbeste mult mai mult şi spune lucruri interesante, de aceea nu am vrut să iau în calcul soluţia asta a renunţatului la şcoala şi la viaţa mea”, explică eleva-mamă.

Pentru că a învăţat constant, examenul de BACALAUREAT i s-a părut foarte uşor. S-a pregătit mai mult pentru simularea examenului, când într-o singură săptămână a trebuit să îşi pună la punct materia pentru cele trei discipline de examen. Pentru BAC a repetat timp de o lună, după un program foarte bine stabilit.

Doreşte să ajungă arheolog

Pasionată de Istorie, Maria Pălimaru îşi doreşte să ajungă arheolog. Studiază toate variantele posibile, pentru a găsi cea mai potrivit soluţie, astfel încât să nu stea nici departe de fetiţă, dar să şi poată studia la facultate.

“Prima mea opţiune este Istorie, la Arheologie, deşi nu ştiu dacă pot face asta cu adevărat. Intervine şi situaţia financiară, din ce ştiu nu este un domeniu foarte bine plătit. Eu am speranţe mari pentru că piaţa este plină de avocaţi, economişti, domenii bine plătite, mulţi se duc spre ele. La un moment dat, piaţa va fi plină. Îmi doresc să fac altceva, să fiu diferită. Mi-a plăcut să fiu diferită”, afirmă Maria Pălimaru.

sursa: adevarul.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » BAC 2016. O elevă din Vaslui a UIMIT o ţară întreagă prin AMBIŢIE şi VOINŢĂ. A făcut naveta, a devenit mamă şi cu toate acestea a obţinut 9.96 la BAC