Antena Meniu Search
x

BREAKING NEWS: Decizie ŞOCANTĂ luată de autorităţile din Turcia după puciul eşuat

Turcia a anunţat joi că suspendă temporar Convenţia privind Drepturile Omului, după tentativa de lovitură de stat, relatează Europe 1.

Turcia a anunţat joi că suspendă temporar Convenţia privind Drepturile Omului, după tentativa de lovitură de stat, relatează Europe 1.

Anunţul a fost făcut de un înalt oficial din Guvern, care a dat asigurări că drepturile şi libertăţile fundamentale din ţară nu vor fi afectate şi că măsura este una firească în urma declarării stării de urgenţă, potrivit Hurriyet.

“Şi Franţa a proclamat starea de urgenţă. Şi au suspendat şi ei (francezii – n.r.) Convenţia, în baza Articolului 15 din Convenţie”, a explica vicepremierul Numan Kurtulmus, purtător de cuvânt al Guvernului.

“O decretare a stării de urgenţă nu contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a adăugat el, precizând că anunţul oficial va fi făcut printr-un comunicat.

“Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa normală de zi cu zi nu vor fi afectate”, a subliniat oficialul.

Articolul 15 din Convenţie stipulează: “În perioade de război sau altă urgenţă publică ce ameninţă viaţa unei naţiuni, orice parte poate lua măsuri ce o derogă de la obligaţiile asumate în baza acestei Convenţei, în măsura cerută strict de exigenţele situaţiei, cu condiţia ca astfel de măsuri să nu încalce alte obligaţii ale sale în baza legislaţiei internaţionale”.

Erdogan a anunţat că Turcia va fi plasată în stare de urgenţă pentru o perioadă de trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. El a precizat în acest discurs televizat că decizia a fost luată în urma reuniunii cu membrii Consiliului Naţional de Securitate.

Potrivit Constituţiei turce, starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de până la şase luni.

Articolul 120 al Constituţiei prevede instituirea stării de urgenţă "într-un moment de gravă deteriorare a ordinii publice din cauza unor acte de violenţă".

Turcia a ridicat în 2002 starea de urgenţă pe care a impus-o în 1987 în provinciile din sud-estul ţării, în cadrul luptei împotriva grupărilor rebele armate ale separatiştilor kurzi, majoritari în această regiune.

Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Autorităţile pot impune interdicţii de circulaţie şi pot interzice mitingurile şi protestele. De asemenea, Guvernul poate cenzura presa, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » BREAKING NEWS: Decizie ŞOCANTĂ luată de autorităţile din Turcia după puciul eşuat