Antena Meniu Search
x

BREXIT: Europa trebuie să se reinventeze! Apel făcut de 30 de personalităţi europene

Mai multe personalități ale culturii, societății civile și politicii internaţionale au lansat un APEL pentru reinventarea Europei, într-un editorial publicat duminică de șapte publicații europene, între care se află și Journal du Dimanche în Franța.

Mai multe personalități ale culturii, societății civile și politicii internaţionale au lansat un APEL pentru reinventarea Europei, într-un editorial publicat duminică de șapte publicații europene, între care se află și Journal du Dimanche în Franța.

“Respectăm votul cetățenilor britanici și îl regretăm. Dar este crucial să nu lăsăm Brexit să ne deturneze energia. Dimpotrivă, el poate servi la regenerarea ei. Europenii trebuie să se reinventeze și să facă față provocărilor colective considerabile”, scriu semnatarii mesajului.

Inițiată de Guillaume Klossa, fondator al centrului de reflexie european EuropaNova, această “foaie de parcurs pentru o Nouă Renaștere europeană”, aplicabilă din toamnă și axată pe mai multe inițiative concrete, propune:

1. Întărirea democrației și a culturii civice europene;

2. Inițierea unei noi etape în materie de securitate, apărare și protecție civilă a cetățenilor europeni;

3. Elaborarea unei noi strategii pentru a primi, integra și — în caz de eșec — pregăti condițiile pentru revenirea pe termen îndelungat a refugiaților în țările lor;

4. Lansarea unei noi politici industriale europene, bazată pe o reducere crescută a emisiilor de carbon, capabilă să modernizeze economia și să creeze masiv locuri de muncă pe plan local;

5. Finalizarea zonei euro pentru ca ea să funcționeze eficient, și nu ca o mașinărie de înmulțire a inegalităților;

6. Crearea unui forum Erasmus al studenților, care să reunească toți tinerii din aceeași generație

Acest apel este publicat simultan în Journal du Dimanche (Franța), Bild am Sonntag (Germania), Le Soir (Belgia), La Stampa (Italia), Publico (Portugalia), Tageblatt (Luxemburg) și Gazeta Wyborcza (Polonia).

Printre semnatari figurează fostul comisar european și ex-ministru Michel Barnier, Daniel Cohn-Bendit, Joseph Fischer, fost ministru al afacerilor externe și vicecancelar al Germaniei, scriitorul italian Roberto Saviano, matematicianul francez Cedric Vilani, fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » BREXIT: Europa trebuie să se reinventeze! Apel făcut de 30 de personalităţi europene