Antena Meniu Search
x

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ieșirea ALDE de la guvernare

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ieșirea formațiunii de la guvernare și din alianța cu PSD. Totodată, Tăriceanu a declarat că a renunțat la candidatura la prezidențiale și că își va da demisia din fruntea Senatului, în prima ședință.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.08.2019, 00:07

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ieșirea ALDE de la guvernare
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE va intra în opoziție și va forma o alianță electorală cu Pro România, pentru susținerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale - Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat ieșirea formațiunii de la guvernare și din alianța cu PSD. Totodată, Tăriceanu a declarat că a renunțat la candidatura la prezidențiale și că își va da demisia din fruntea Senatului, în prima ședință. 

Călin Popescu Tăriceanu a precizat, într-o declarație de presă, "că nu subiectul candidaturii la prezidențiale ne desparte de PSD", ci slaba funcționare a alianței atât la nivel central, cât și local. "Nu putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord", a spus președintele ALDE.

"Nu putem să mergem mai departe cu construcții bugetare care nu se derulează așa cum ne-am imaginat, imaginația e liberă dar realitatea constrângătoare. Nu putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord, acest lucru l-am observat la nivel local și la nivel central. Am considerat că este nevoie de o stabilitate politică, nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul guvernului. Ne despărțim civilizat. Vom trece în opoziție, am renunțat la candidatura la prezidențiale, pentru a nu se mai spune că decizia de a pleca e bazată pe decizia PSD de a avea candidat la prezidențiale. Mai important este viitorul politic al ALDE și, ca atare, am hotărât să iau această decizie, nu mai poate să greveze judecata cu privire la motivele părăsirii coaliției de guvernare", a anunțat Tăriceanu.

Președintele ALDE a precizat în mai multe rânduri că decizia nu este bazată pe neînțelegerile privind candidatul alianței la prezidențiale, ci are la bază alte motive, ce țin de guvernare.

ALDE și Pro România îl vor susține la prezidențiale pe Mircea Diaconu

În plus, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu va candida la alegerile prezidențiale din acest an, ci îl va susține, alături de Pro România, pe Mircea Diaconu.

"Le-am propus colegilor mei să-l susținem pe Mircea Diaconu, opinia publică așteaptă un președinte care să fie al tuturor românilor, nu un candidat al partidului, față de care are obligații și odată ajuns la Cotroceni nu-și poate renega trecutul. Este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Îi acordăm sprijinul logistic pentru strângerea semnaturilor. Rămâne cu statutul de independent.  Am discutat și cu Victor Ponta, și el îl susține pe Mircea Diaconu, colegii și-au dat acordul pentru o alianța electorală cu Pro România pentru susținerea lui Mircea Diaconu. E un efort mare, este un exercițiu extrem de complicat", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"I-am propus doamnei Dăncilă să aibă curajul să vină în Parlament cu restructurare, a zis că nu are curajul. I-am propus să dea afară jumătate din secretarii din guvern, nu are curajul. I-am propus să vină cu un alt program de guvernare, nu are curajul", a mai spus liderul ALDE.

ALDE va vota moțiunea de cenzură

Întrebat ce va face ALDE în cazul unei moţiuni de cenzură, Călin Popescu Tăriceanu a spus: "Foarte simplu vă răspund: ceea ce face un partid de opoziţie”. "Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli", a mai spus liderul ALDE.

Tăriceanu a precizat că la acest moment nu are informaţii potrivit cărora vreunul dintre miniştrii ALDE ar refuza să demisioneze din Guvern odată cu trecerea formaţiunii politice în opoziţie. 

"Astăzi, pe cale de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, Biroul Politic a hotărât retragerea miniştrilor din Guvern şi cei care nu vor face acest lucru vor suporta consecinţele”, a spus Tăriceanu, explicând că aceste consecinţe vor consta în excluderea din partid.

"Eu nu am informaţii legate de vreun membru al Guvernului din partea ALDE care să nu respecte această decizie", a adăugat liderul ALDE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ieșirea ALDE de la guvernare