Antena Meniu Search
x

CCR a decis că alocațiile trebuie dublate. Ciolacu: "Sunt bani în buget"

Curtea Constituțională a României a respins, joi, sesizarea Guvernului și decis că alocațiile copiilor trebuie dublate și nu crescute etapizat.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 24.09.2020, 15:02

Curtea Constituțională a României a decis că alocațiile copiilor trebuie dublate
CCR a decis că alocațiile trebuie dublate - Hepta
  • Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie.
  • Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.

Alocațiile trebuie dublate, este decizia judecătorilor CCR, susțin surse judiciare citate de Mediafax. Judecătorii CCR s-au pronunțat astăzi pe sesizarea Guvernului privind legea care respinge Ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor.

Mai precis, actul normativ prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Legea care prevede dublarea alocaţiei de stat pentru copii a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestui an. Astfel, alocaţia ar creşte de la 150 de lei la 300 de lei, iar pentru copiii cu dizabilităţi ar ajunge la 600 de lei.

Ciolacu: Sunt bani în buget

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt bani în bugetul de stat pentru dublarea alocațiilor copiilor, așa cum a decis Curtea Constituțională. 

Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, la Iași, despre opiniile unor analiști economici, potrivit cărora o dublare a alocațiilor copiilor ar destabiliza echilibrul economiei.

„Aveți o socoteală care e impactul bugetar? Există bani în acest buget, așa cum au anunțat Orban și Cîțu, când au zis că au prevăzut bani în bugetul de stat pentru dubarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%”, a declarat liderul PSD.

Ludovic Orban: Nu se poate mai mult

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban a rugat populaţia să îl creadă pe cuvânt că nu se mai pot face măriri la pensii, pentru că nu sunt bani. De asemenea, premierul a precizat că alocaţiile s-au mărit deja cu 20%, în primă fază.

"Votarea de către majoritatea PSD a unei legi de dublare a alocaţiilor, în condiţiile în care acestea s-au dublat a fost un act populist, fără nicio bază economică. Am ţinut cont de nevoia copiilor de a creşte alocaţiile şi am asigurat creşterea acestora în cinci etape succesive, prima etapă cu 20% a fost în august. E maximum suportat de economia românească astăzi.

La ora actuală, urmare a votului din Parlament, deja România suferă, deja e pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare şi rezilienţă. Există europeni care au spus clar că vor pune sub îndoială capacitatea României de a accesa aceste fonduri din cauza creşterii cheltuielilor, fără niciun fundament, sau bază economică.

De asemenea, o astfel de decizie impusă de majoritatea PSD riscă să aibă consecinţe dramatice pentru România. Îi rog pe bunicii noştri să mă creadă pe cuvânt că creştererea punctului de pensie de 14% e maximul pe care ni l-am putut permite. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult de fapt dă mărul otrăvit către oameni", a spus Orban.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » CCR a decis că alocațiile trebuie dublate. Ciolacu: "Sunt bani în buget"