Antena Meniu Search
x

Ce își doresc angajații de la șefi: 5 lucruri care îi fac să își iubească jobul

Majoritatea angajaților merg zi de zi la serviciu pentru a-și câștiga traiul. Salariul și bonusurile de performanță sunt importante pentru ei. Există, însă, și angajați pentru care un loc de muncă reprezintă mai mult decât o sursă de venit. Sunt acei angajați cărora le place jobul pe care îl au și își doresc să facă performanță.

de Redactia Observator

la 04.06.2020, 17:14

Ce își doresc angajații de la șefi: 5 lucruri care îi fac să își iubească jobul
Ce își doresc angajații de la șefi: 5 lucruri care îi fac să își iubească jobul - Shutterstock
  • 5 lucruri pe care și le doresc angajații
  • Nu doar salariul contează în privința satisfacției profesionale

Pandemia de coronavirus a schimbat felul în care unii angajați își fac meseria și a scos la iveală joburile cu adevărat importante pentru o societate. Această criză i-a determinat pe unii să își reevalueze locul de muncă și să ia decizii importante în privința carierei lor.

Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs în perioada stării de urgență arată că 34,3% din angajaţii români vor să-și caute un alt job și să-și dea demisia după întoarcerea, cel puţin parţială, la activitatea normală. Alţi aproape 18% au de gând să ceară o mărire de salariu sau să devină antreprenori. 

Felul în care angajații se simt în interiorul unei companii și beneficiile pe care le au sunt factori determinați în a continua sau nu activitatea într-un anumit domeniu. Iată care sunt câteva dintre lucrurile care îi fac pe angajați să își iubească jobul și pe care se așteaptă să le primească de la șefi:

1. Angajații vor să fie recompensați

Angajații au nevoie de un venit suficient de mare încât să poată să-și întrețină familiile. Salariul, tichetele de masa, bonusurile sunt importante pentru ei. Banii pot fi folosiți pentru a-i motiva să lucreze mai bine, mai implicat și mai eficient. Specialiștii în resurse umane susțin că este mai bine ca angajații să fie plătiți peste norma pieței, astfel încât să nu fie nevoiți să se gândească la bani, ci să se concentreze asupra reușitelor profesionale. 

2. Angajații își doresc să fie responsabili

Uneori, cea mai dificilă sarcină a unui manager este să delege sarcinile către angajați. Aceștia au nevoie să simtă că au câștigat încrederea superiorilor. O mostră de încredere este atunci când primesc sarcinii noi, întrucât ei se simt responsabili pentru munca ce le-a fost atribuită.

3. Angajații vor să le fie recunoscută munca

Recunoașterea meritelor angajaților este un puternic instrument motivațional. Folosit corespunzător, acest instrument poate ajuta la dezvoltarea profesională a angajaților și la bunăstarea companiei. În schimb, este important ca un manager să recunoască meritele tuturor angajaților, atunci când aceștia muncesc din greu. Altfel, cei care sunt trecuți cu vederea s-ar putea simți frustrați, iar dorința lor de a fi eficienți la locul de muncă ar putea scădea.

4. Angajații au nevoie de o cultură a mentoratului

Crearea unei culturi a mentoratului, în care angajații să împartă cunoștințele și abilitățile lor profesionale cu alți colegi, pentru a contribui la dezvoltarea acestora este unul dintre factorii care pot ajuta o companie să evolueze. Managerii ar trebui să pună la punct un sistem de training, prin care persoanele cu mai multă experiență să fie mentori pentru ceilalți angajați. Acest lucru ajută și la consolidarea încrederii angajaților. Dacă un manager îi cere unui angajat să devină mentor pentru colegii săi, îi arată astfel că are încredere în el și că apreciază munca lui. La rândul lor, cei care învață de la cei mai buni angajați pot spera ca într-o zi să fie ei înșiși mentori pentru alți colegi

5. Angajații își doresc ca munca lor să aibă un scop

Angajații au nevoie de un salariu motivant și bonusuri de performanță pentru a se simți mulțumiți de jobul pe care îl au, dar acestea nu sunt singurele  lucruri care contează. Ei își doresc să știe că munca lor de zi cu zi este utilă, că ceea ce fac contează. De aceea, marile satisfacții apar atunci când ideile angajaților sunt acceptate de manageri și devin proiecte importante ale companiei. 

Drept urmare, banii sunt importanți pentru angajați, însă nu doar salariul îi motivează să facă performanță. De aceea, unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care un manager îl poate face este să creeze un mediu de lucru în care angajații să se simtă motivați și apreciați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ce își doresc angajații de la șefi: 5 lucruri care îi fac să își iubească jobul