Antena Meniu Search
x

Cele mai importante efecte psihologice pe care călătoriile le au asupra ta

Ideea de deconectare totală este probabil primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la o viitoare călătorie. Așa cum este firesc, probabil și tu visezi să pleci cât mai des în vacanțe.

de Redactia Observator

la 09.05.2019, 16:24

Ideea de deconectare totală este probabil primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la o viitoare călătorie. Așa cum este firesc, probabil și tu visezi să pleci cât mai des în vacanțe, fie și în evadări de un weekend, însă programul încărcat, resursele financiare sau pur și simplu confortul de acasă pot fi piedici care te leagă de rutina zilnică, obositoare și adesea foarte stresantă.

Totuși, o vacanță nu înseamnă doar posibilitatea de a te relaxa și a-ți reîncărca bateriile. Este o oportunitate să descoperi culturi noi, oameni diferiți, alte tipuri de societăți, iar într-un final să te redescoperi pe tine.

Cele mai importante efecte psihologice pe care călătoriile le au asupra ta

Te ajută să îți planifici lucrurile mai ușor

Aici nu vorbim numai despre probleme administrative (adică modul în care îți gestionezi banii, cheltuielile și timpul liber), ci despre dorința de a planifica mereu pe mai departe. Mulți dintre cei care adoră să călătorească în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii vor continua să caute mereu locuri extraordinare, pe care nu le-au mai văzut. După un timp, îți poți lua hărți răzuibile speciale pe care să le pui pe un perete din casa ta, amintindu-ți astfel de locurile magnifice pe care ai apucat să le vezi și plănuind în același timp să descoperi cât mai mult din cele neexplorate încă.

Călătoriile sunt cel mai bun remediu împotriva stresului

Jobul, familia, copiii, problemele curente, toate acestea, indiferent cât de mărunte sunt, ajung să se adune și să reprezinte un factor de stres major pentru oricine. „Stresul legat de locul de muncă și sarcinile curente din fiecare zi ajung să ne distragă de la ceea ce considerăm că este cu adevărat important și interesant”, explică pentru Forbes Tamara McClintock Greenberg, specialistă în psihologie din San Francisco și autoarea unui volum dedicat efectelor psihologice pe care le produce îmbătrânirea. O deconectare ca cea pe care o aduce o vacanță ajută la reglarea nivelului de cortizol din organism, care are un efect direct asupra stresului general. Potrivit unui studiu realizat în anul 2013 și publicat de LA Times, „80% dintre americani au înregistrat un nivel al stresului extrem de scăzut după numai câteva zile de vacanță”.

Mintea ta va fi mai creativă

Călătoriile, dincolo de toate, înseamnă descoperirea unor lucruri noi, te ajută să te inspiri mai departe în viața ta și să găsești conexiuni speciale acolo unde credeai că nu există așa ceva. Așa cum explică și profesorul Adam Galinsky, de la Columbia Business School din Statele Unite ale Americii, datorită călătoriilor gândești mai bine, ideile sunt mai clare, ești capabil să formezi conexiuni neuronale noi datorită interacțiunii cu lumi și culturi diferite, ceea ce în esență reprezintă un plus important de creativitate de care poți beneficia.

Astfel, data viitoare când planifici o vacanță, ia în calcul și vorba veche care spune că nu doar destinația contează, ci și drumul. Călătoria reprezintă o experiență completă care nu se traduce doar în ceea ce vezi și cât costă, ci și în modul în care lucrurile noi cu care te înconjori te fac să te simți.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: zeljkodan

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Cele mai importante efecte psihologice pe care călătoriile le au asupra ta