Antena Meniu Search
x

Centrală cu burlan de evacuare, pe pictura de 207 de ani a Bisericii "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei" din Târgu Jiu

Pictura Bisericii "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei" din Târgu Jiu, ce datează din anul 1812, are un nou "accesoriu" - o centrală termică cu burlan de evacuare a gazelor.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 08.12.2019, 14:58

Centrală cu burlan de evacuare, pe pictura de 197 de ani a Bisericii "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei" din Târgu Jiu
O centrală termică a fost amplasată pe pictura veche de două secole - Marius Tudor via Narcis Daju | Facebook

Pictura Bisericii "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei" din Târgu Jiu, ce datează din anul 1812, are un nou "accesoriu" - o centrală termică cu burlan de evacuare a gazelor.

Decizie cel puțin neinspirată a preotului paroh de la Biserica "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei", una dintre cele mai vechi din orașul Târgu Jiu. O centrală termică a fost amplasată tocmai pe pictura din interior cu o vechime de peste două secole.

Nu este clar ce motiv a stat la baza deciziei de a amplasa instalația în acel loc, însă nepotrivirea este flagrantă.

Pictura are peste 200 de ani

Biserica "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei", din Târgu Jiu, ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax și a soției sale Maria, a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul.

Pictura interioară datează din 1812, fiind realizată de diaconul Mihai din Târgu Jiu, Anghel Vopsitorul și Ion. În 1927 și 1961, pictorul Iosif Keber a recondiționat pictura interioară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Centrală cu burlan de evacuare, pe pictura de 207 de ani a Bisericii "Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei" din Târgu Jiu