Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană ar putea avea la dispoziţie milioane de vaccinuri anti-COVID, în urma unui acord încheiat cu societatea americană Moderna

Comisia Europeană ar putea ajunge la un acord cu societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna, pentru milioane de vaccinuri destinate Covid-19, la un preţ de sub 25 de dolari doza. Decizia vine în contextul în care compania a declarat că vaccinul ar avea o eficienţă de 94,5%.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 17.11.2020, 08:03

Preţul ar fi sub 25 de dolari doză
Comisia Europeană ar putea încheia un acord cu societatea americană Moderna, pentru milioane de vaccinuri anti-COVID - DPA Images via Hepta
  • Uniunea Europeană vrea să încheie un acord cu societatea americană Moderna, pentru milioane de doze de vaccin
  • Moderna anunţă că vaccinul său împotriva COVID-19 are o eficienţă de 94,5% şi ar proteja oamenii inclusiv de forme grave ale bolii
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat că vaccinul său experimental are o eficacitate de 94,5% pentru prevenirea COVID-19, potrivit datelor preliminare ale unui studiu clinic aflat în fază finală.

Compania devine cel de-al doilea producător de medicamente care a raportat rezultate peste aşteptări, după ce Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor are o eficacitate de peste 90%.

Uniunea Europeană ar fi implicată în discuţii cu Moderna pentru vaccinul experimental încă din vara trecută, notează news.ro, citând surse Reuters. Reprezentanţii europeni au spus că acordul ar putea avea loc în curând. 

Preţul negociat este de sub 25 de dolari pe doză. Vaccinul Moderna este administrat în două doze şi ar proteja oamenii inclusiv de forme grave ale bolii.

Statele Unite au plătit companiei 15 dolari pe doză, pentru a contracta 100 de milioane de vaccinuri, într-un acord de 1,5 miliarde de dolari convenit în luna august. La acest preţ s-a adăugat o finanţare de 1 miliard de dolari primită de Moderna pentru vaccin, preţul combinat ajungând la 25 de dolari.

Washingtonul are opţiunea de a cumpăra alte 400 de milioane de doze din acest vaccin, la un preţ ce până în acest moment nu a fost dezvăluit.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat pe Twitter că rezultatele Moderna sunt ''încurajatoare'' şi că noile acorduri UE cu producătorii de vaccinuri ''vor veni în curând''.

''Negocierile cu compania sunt în curs de desfăşurare. Încă nu am încheiat sau semnat un contract'', a declarat Stella Kyriakides.

Săptămâna trecută, Comisia a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech cu privire la furnizarea potenţialului lor vaccin COVID-19. De asemenea, UE a încheiat acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Johnson & Johnson şi Sanofi pentru vaccinurile lor experimentale destinate COVID-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană ar putea avea la dispoziţie milioane de vaccinuri anti-COVID, în urma unui acord încheiat cu societatea americană Moderna